TÉMA

Aleš Palán

Raději zešílet na divadle. Z knih na prkna se nově dostal McEwan, Smrtholka i šumavští poustevníci

Divadlo si dobře rozumí s literaturou, potvrzují novinky tuzemských scén. Do repertoárů po prázdninách přibyla nová nastudování, nebo dokonce premiérové dramatizace literárních děl. Jak už klasické nebo přinejmenším známé tituly, třeba Tři mušketýři nebo Postřižiny, tak knihy ze současné literatury. Na divadelní prkna se tak dostávají rozhovory se šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině či ve světové premiéře McEwanův román Skořápka.
10. 10. 2021|

Samota nás může naučit životnímu štěstí, říká Aleš Palán. Je ale potřeba v ní chvíli vytrvat

Jeho kniha Raději zešílet v divočině o lidech, kteří dobrovolně odešli dál od civilizace, vzbudila široký zájem o téma samoty. A stále budí, obzvlášť v dnešní době. V rozhovoru se spisovatel Aleš Palán rozpovídal o tom, jak nezešílel v karanténě, jak mu práce pomáhá pochopit svět kolem sebe a jak může každý z nás využít izolaci k pohledu dovnitř.
26. 12. 2020|

Cenu Magnesia Litera může získat Jan Žižka, Městská poezie Brno i rozhovor s Markem Váchou

Na literární ocenění Magnesia Litera je nominováno 27 knih a šest blogů. Aktuální 19. ročník zaznamenal rekordní počet 488 přihlášek. Cenu mohou získat Možnosti milostného románu Jana Němce, rozhovor s Markem Váchou Jízda v levém pruhu, monografie Jan Žižka od Petra Čorneje nebo blog o Crohnově nemoci. Slavnostní udílení cen se uskuteční 7. dubna na Nové scéně Národního divadla a přímý přenos odvysílá ČT art.
4. 3. 2020|

Samotáři nejsou jen na Šumavě. Velký knižní čtvrtek přináší pokračování bestselleru Aleše Palána

Podzimní Velký knižní čtvrtek na pultech knihkupců představuje rekordních 20 novinek. Nabídce dominují autorské ikony jako J.R.R. Tolkien nebo Elena Ferranteová. Značnou pozornost ale budí také novinka nazvaná Jako v nebi, jenže jinak s podtitulem Nová setkání se samotáři z Čech a Moravy, ve které spisovatel Aleš Palán volně navazuje na svůj bestseller Raději zešílet v divočině.
17. 10. 2019|

Miss Exitus je z hospicu. V nové knize Aleše Palána znamená smrt spíš jeviště

Spisovatel Aleš Palán si vzal na paškál téma, které v současnosti lidé spíše vytěsňují – životní finále a umírání. Nový román Miss Exitus, o kterém se dá hovořit jako o kontemplativní detektivce, umístil do prostředí hospicu. Dílo psal současně s knihou rozhovorů se zakladatelkou hospicové péče Marií Svatošovou. Autor také chystá pokračování své nejúspěšnější knihy Raději zemřít v divočině. V rozhovoru pro Události v kultuře vyjádřil fascinaci pro kvalitní prohru i dobrý útěk člověka od druhých lidí i vlastních démonů.
22. 4. 2019|