TÉMA

Jiří Orten

„Písničky, jež jenom zima čte si.“ Básník Jiří Orten tušil smrt

„Dotkni se, chceš-li, nahmátneš, jak trvá všeliká hrůza a všeliké štěstí,“ stojí na náhrobku, pod nímž leží Jiří Orten. Talentovaný básník zemřel 1. září 1941, krátce po svých dvaadvacátých narozeninách. Jeho verši i zápisky, zejména po německé okupaci, se prolínala předtucha předčasné smrti.
1. 9. 2021|

Hřbitovní poesiomat pouští „ze záhrobí“ hlas Mejly Hlavsy i Karla Gotta

V Praze stojí první hřbitovní poesiomat. Nachází se na Malvazinkách. V jukeboxu na texty si zájemci mohou přehrát písně od Mejly Hlavsy i Karla Gotta nebo verše Charlese Baudelaira. Projekt chce spojením piety a kultury přivést na místa posledního odpočinku více lidí.
7. 7. 2021|

Historička, která sesbírala básně Jiřího Ortena. Křížková zastupovala Chartu 77 necelý rok

Literární historička Marie Rút Křížková se zásadní měrou zasloužila o vydání díla básníka Jiřího Ortena. Žena, jež se mimo jiné věnovala literární tvorbě v terezínském ghettu, za minulého režimu rovněž působila jako mluvčí Charty 77, a to od února 1983 do ledna 1984. Literární historička zemřela v pátek ve věku 84 let, smrt potvrdila její dcera Dagmar Křížková.
5. 12. 2020|

Recenze: Píši vám, Karino, a nevím, zda jste živa. Elegie Jiřího Ortena zní novým hlasem

Recitátor a neúnavný propagátor poezie Miroslav Kovářík vydal – konečně, chce se říct – na CD své podání všech devíti Elegií Jiřího Ortena. Jeden z našich největších básníků se tak dočkal důstojného a naprosto autentického přednesu.
6. 7. 2019|

Dopisy mezi životem a smrtí. Korespondence završuje spisy Jiřího Ortena

Soukromou korespondenci Jiřího Ortena s osobnostmi české kultury i jeho blízkými shrnuje nová rozsáhlá publikace, která završuje devítisvazkové spisy tohoto básníka. I když zemřel v pouhých dvaadvaceti letech, stal se výraznou osobností (před)válečné básnické generace.
21. 4. 2019|