TÉMA

Kvasinky

Vědci dokončují první syntetický organismus, vytvořili další umělý chromozom kvasinek

Tým vědců z Velké Británie pod vedením odborníků z University of Nottingham a Imperial College London dokončil konstrukci syntetického chromozomu. Jde o součást rozsáhlého mezinárodního projektu, který chce vytvořit první kompletní syntetický genom kvasinek na světě.
10. 11. 2023|

Český kvas slaví mezinárodní úspěch. Jeden vzorek experti uchovají v prestižní knihovně

Čeští pekaři slaví světový úspěch, jejich kvas se totiž dostal do takzvané kvasové knihovny na jihu Belgie, kde experti z celého světa uchovávají a zkoumají nejúspěšnější vzorky. Zaměstnanci výzkumného pracoviště ocenili i unikátní „českou“ kvasinku, kterou jinde nezaznamenali. Belgičtí odborníci potvrzují, že zájem o pečení chleba za pomoci starobylé techniky v posledních letech stále roste.
21. 6. 2023|

Pivo se zřejmě poprvé připravovalo v Číně. Archeologové tam našli důkazy staré 9 tisíc let

Alkoholické nápoje plnily ve starověkých kulturách důležitou a někdy i zásadní společenskou úlohu - například při rituálních hostinách. Archeologové teď našli nové důkazy o pití piva už v době před devíti tisíci lety v jižní Číně, které bylo pravděpodobně součástí rituálu k uctění mrtvých.
1. 9. 2021|

Plzeňské pivo máme díky náhodě. Jeho kvasinky vznikly před 500 lety, ukázal nový výzkum

Pivní kvasinky, z nichž se vyrábí piva plzeňského typu, se na Zemi objevily teprve před půl tisíciletím. Vznikly díky tomu, že se náhodně setkaly dva jiné druhy těchto houbových mikroorganismů. Všechny dnes používané kmeny mají společný původ u tohoto okamžiku, všechny vznikly ze styku těchto dvou hub. Prokázal to nový výzkum nizozemských vědců.
1. 1. 2020|

Upravené kvasinky mohou vyčistit nejhorší ropná znečištění. Pracuje na tom polská firma

Při veřejné debatě o životním prostředí se občas zapomíná na jeden důležitý fakt – i znečišťující látky, jako třeba ropa, jsou přírodního původu. A je tedy teoreticky možné nalézt i přírodní způsob, jak se jich zbavit. Právě na tom pracuje polský technologický start-up.
19. 4. 2019|