TÉMA

Národní střelecká asociace

Zastánci zbraní se v Texasu sešli nedlouho po tragické střelbě, odpůrci protestují. Do Uvalde míří Joe Biden

Protestující se shromáždili před budovou, v níž se v texaském Houstonu koná sjezd Národní střelecké asociace (NRA). Členové organizace, která v USA hájí právo nosit zbraň, se sešli jen tři dny poté, co osmnáctiletý mladík ve stejném státě zavraždil ve škole devatenáct dětí a dva učitele. Úřady přiznaly fatální pochybení policie při zásahu. V neděli navštíví město Uvalde, kde k tragédii došlo, prezident Joe Biden.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 20:52|

Američtí konzervativci slaví den zbraní. Biden chce zakázat alespoň ty neidentifikovatelné

Majitelé zbraní si ve středu ve Spojených státech připomínají ústavní právo na jejich držení. Podle statistik vlastní v USA zbraň až 43 procent domácností. Každý den v zemi zemře následkem střelby v průměru přes sto lidí – za loňský rok jich bylo celkem 45 tisíc. Prezident Joe Biden připravuje legislativu, která má zakázat alespoň zbraně bez identifikačního čísla, naráží ale na vlivnou lobby.
19. 1. 2022|

Biden mění pravidla držení zbraní. Omezil používání nástavců a domácích součástek

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek podepsal exekutivní příkazy pro větší kontrolu střelných zbraní. Podle něho mají předcházet útokům a masovým vraždám. Zpřísnění se očekávalo a mnozí Američané proto nakupovali dopředu, za březen si v USA pořídili na dva miliony nových zbraní. Více se jich prodalo jen před rokem, kdy lidé takto reagovali na začátek koronavirové pandemie.
8. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 06:01|

V americké kampani létají stovky milionů dolarů. Za Trumpem i Bidenem stojí vlivní boháči

Peníze hýbou světem, alespoň tím „americkým“ v době, kdy se blíží prezidentské volby. Vlivní podnikatelé, skupiny, korporace a třeba herci nebo režiséři zpod kopců Hollywoodu utrácejí každé čtyři roky nemalé částky na podporu svých favoritů v duelu o křeslo v oválné pracovně. Důležití jsou také občané, kteří se rozhodli oblíbeného kandidáta podpořit symbolickým příspěvkem.
20. 10. 2020|

Odsouzenou ruskou agentku Butinovou v USA propustili. Deportují ji ze země

Ruska Marija Butinová byla propuštěna z amerického vězení. Odpykávala si tam trest za to, že se jako agentka cizí mocnosti snažila proniknout do vlivné americké Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Při odchodu z vězení ji podle agentury AP zadržel Úřad pro imigraci a cla (ICE), který ženu nyní podle očekávání ihned deportuje ze země. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov propuštění Butinové přivítal, napsala státní agentura TASS.
25. 10. 2019|

Střelec z El Pasa se k činu přiznal. Řekl, že cílem jeho útoku byli Mexičané

Střelec z amerického El Pasa Patrick Crusius, který v sobotu zabil 22 lidí, přiznal vinu. Cílem útoku byli podle jeho slov Mexičané. V pátek to oznámili američtí vyšetřovatelé. Masakr v nákupním centru v El Pasu je vyšetřován jako možný zločin z nenávisti.
9. 8. 2019Aktualizováno9. 8. 2019, 21:01|

Anýž: Trump by chtěl možná zbraně regulovat přísněji, ale naráží na republikánskou stranu a její voliče

Dva další lidé podlehli zraněním, která utrpěli při střelbě v nákupním středisku v texaském El Pasu. Počet obětí se tak zvýšil na 22, přičemž někteří zranění zůstávají v kritickém stavu. Možným motivem pachatele by podle policie mohla být nenávist k migrantům. Redaktor Aktuálně.cz Daniel Anýž soudí, že americký prezident Donald Trump by sice byl pro přísnější regulaci držení zbraní, avšak naráží na republikánskou stranu a její voliče.
6. 8. 2019|

„Chraňte děti, ne zbraně,“ žádají 20 let po masakru na škole v Columbine rodiče i studenti

Tom Mauser stál 1. května 1999 v davu protestujících. Lidé drželi transparenty s nápisy jako „Hanba NRA!“, „Milujete své děti? Podpořte přísnější zákony o držení zbraní!“, „Pro děti je dnes snazší vyprázdnit zásobník než lahvičku aspirinu“. Jen o pár dní dříve, 20. dubna 1999, jeho patnáctiletý syn přišel o život při střelbě na střední škole v Columbine v americkém Coloradu. Daniel Mauser byl jedním z třinácti lidí, kteří při řádění mladých vrahů přišli o život.
20. 4. 2019|