TÉMA

Vinohrad

Brněnští vědci vyvinuli systém umělé inteligence na plašení špačků

Vědci z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického (VUT) v Brně vyvinuli inteligentní systém plašení špačků, který pomáhá vinařům zabránit škodám působeným nálety těchto ptáků. Vedoucí projektu Eliška Vlachová Hutová uvedla, že o systém má zájem komerční firma, která jej plánuje vyrábět a prodávat.
8. 2. 2022|

Révu nejprve poničily kroupy velikosti pingpongových míčků, potom přišlo tornádo. Vinaři sčítají škody

Tornádo na Slovácku koncem června bralo střechy, katastrofa ale poškodila také vinohrady. V péči s révou, ale třeba i vynášením a vymýváním lahví z trosek, pomáhají dobrovolníci – a z toho někteří i na vinicích Petra Marady z Mikulčič, který byl hostem pořadu Události, komentáře.
13. 7. 2021|

Réva pod nohama poutníků. U Velehradu roste mešní víno

Na šestihektarové církevní vinici ve Velehradě na Uherskohradišťsku pečují o mladou révu. Pracovníci společnosti Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž ji vysadili loni v květnu. Mrazy z posledních dní jí neublížily. První úrodu tak očekávají za dva roky, víno z ní bude sloužit při obřadech.
4. 4. 2020|

Z vinohradů do skleniček. Propuklo vinobraní

Do vinohradů s nůžkami a káděmi vyrazili sběrači hroznů. Bobule raných odrůd už dosáhly dostatečné cukernatosti, proto mohlo odstartovat vinobraní. Neodehrává se ale jen v samotných vinicích, na tradiční oslavy na jihu Moravy se sjíždějí tisíce návštěvníků. Vinobraní potrvá až do podzimu.
6. 9. 2019|

Ohněm proti mrazu. Ovocnáři na jihu Moravy začali zahřívat sady, bojí se o úrodu

Teploty v noci spadly na mnoha místech jižní a východní Moravy pod bod mrazu. Pěstitelé museli na některých místech zapalovat v sadech ohně. Vegetace je po rychlém nástupu jara v předstihu a mrazíky by mohly úrodu zničit během jediné chladné noci.
16. 4. 2019|