TÉMA

Ostrava-Jih

Ostrava ruší stavební úřady v menších městských obvodech

Ostrava bude mít od 1. července méně stavebních úřadů než teď. Zastupitelé se rozhodli zrušit úřady v malých obvodech, jako je například Stará a Nová Bělá nebo Proskovice. Centralizace úřadů by měla stavební řízení urychlit. Ostravský magistrát se ke kroku rozhodl i kvůli novému stavebnímu zákonu. Celkem bude mít krajské město šest stavebních úřadů – pět ve velkých městských obvodech a jeden na magistrátu.
11. 4. 2024|

V Ostravě-Jihu chtějí sloučit dvě základní školy. Jedna souhlasí, druhá je proti

Nejlidnatější ostravský městský obvod Jih plánuje sloučit dvě základní školy, které stojí v těsném sousedství. Dohromady by tak měly téměř tisíc žáků. Vedení obvodu věří, že provoz školy by byl díky tomu ekonomičtější a také efektivnější. Jenže se záměrem radnice nesouhlasí část rodičů, kteří momentálně připravují petici. Školy jsou hned vedle sebe, navíc propojené chodbou a tělocvičnami, sdílí i sportovní hřiště. Radnice ujišťuje, že jde jenom o administrativní změnu.
13. 5. 2023|

Ke koncepci tramvajové dopravy v Ostravě přicházejí stovky připomínek. Podnik je zváží

Stovky stížností i podnětů na novou koncepci tramvajové dopravy v Ostravě dostal dopravní podnik i starostové městských částí. Proti záměru se vymezují hlavně lidé z Dubiny nebo Výškovic. Kritizují, že nemají mít přímé spojení do fakultní nemocnice. Podle vedení dopravního podniku není návrh finální a firma připomínky Ostravanů zváží.
18. 4. 2023|

V Ostravě je už čtvrtý úsek, po kterém mohou tramvaje jezdit osmdesátkou

Dopravní podnik Ostrava (DPO) obnovil provoz na zmodernizované tramvajové trati v nejlidnatějším obvodu Jih. Renovace mezi zastávkami Josefa Kotase a Václava Jiříkovského stála více než 85 milionů korun. Jde už o čtvrtý úsek v krajském městě, kde tramvaje jako jediné v Česku mohou jezdit rychlostí až 80 kilometrů za hodinu, řekl generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.
11. 12. 2022|

V Ostravě i Olomouci začnou další tramvajové výluky. Dotknou se hned několika linek

V Ostravě i Olomouci začnou v nejbližších dnech další výluky v tramvajové dopravě. V ostravském obvodu Jih se v sobotu začne rekonstruovat trať v Horní ulici. Až do 10. prosince kvůli tomu nebudou jezdit tramvaje ve směru na Dubinu a lidé budou muset cestovat náhradními autobusy. V Olomouci zase kvůli opravě trati nepojedou od pondělí 19. září tramvaje na Novou Ulici. Výluka začne hned, jak se otevře tramvajová trať mezi tržnicí a křižovatkou u Drápala.
14. 9. 2022|

Ostravští skauti chtějí získat pozemek pod klubovnou. Radnice z ceny slevit nemůže, pořádají sbírku

Skauti v městském obvodu Ostrava-Jih by chtěli od města koupit pozemek, na kterém vlastní klubovnu. Požádali o prodej za symbolickou částku. Soudní znalec ovšem parcelu ohodnotil na 150 tisíc korun, a i když se skauti s obvodem snaží vyjednávat, radnice podle mluvčí nemůže pozemek prodat pod cenou.
7. 2. 2022|

V Ostravě se otevřel opravený podchod za 23 milionů. Hlídají ho kamery

V nejlidnatějším ostravském obvodu Jih se v pátek po kompletní rekonstrukci otevřel 45 metrů dlouhý a šest metrů široký podchod pod Horní ulicí v části Hrabůvka. Jeho oprava stála 23 milionů korun a navázala na nedávno vybudované Náměstí Ostrava-Jih, uvedla mluvčí radnice Gabriela Gödelová. Lidé podchodem mohou procházet už od pátečního odpoledne, v noci na sobotu budou zprovozněny také tramvajové zastávky.
14. 5. 2021|
168 hodin

Bydlení pro lidi s autismem mezi školou a školkou? Místní v Ostravě jsou proti

Na kraji Ostravy by mohl vyrůst specializovaný domov pro osm lidí s autismem. Zařízení, ve kterém by trvale bydleli, by jim pomohlo se osamostatnit od rodin. A jejich příbuzným by ulehčilo od velmi náročné péče. Jestli nakonec bude domov stát, ale není vůbec jisté. Proti projektu se staví tamní obyvatelé.
22. 6. 2020|

Ostrava-Jih zdražuje nájemné. Vybrané peníze chce investovat do dalších oprav bytů

Největší městský obvod Ostrava-Jih zdražil po osmi letech nájemné v obecních bytech. Podle radnice jsou hlavním důvodem rostoucí náklady na údržbu bytového fondu. Obvod chce pokračovat v rozsáhlých rekonstrukcích bytů, například starých umakartových jader. Navýšení nájemného se liší podle typu uzavřené smlouvy a dosahuje až 12 procent.
8. 7. 2019|

Ostrava-Jih bude mít první bezdoplatkovou zónu. Důvodem je ubytovna v Hulvácké ulici

Nejlidnatější městský obvod moravskoslezské metropole, Ostrava-Jih, bude mít první bezdoplatkovou zónu. Lidé, kteří se tam přistěhují, nebudou mít nárok na doplatek na bydlení. Radnice chtěla mít bezdoplatkové zóny na více místech, nakonec ale uspěla jenom s lokalitou v Hulvácké ulici, kde se nachází problémová ubytovna.
16. 4. 2019|