TÉMA

Clever Management

Státní zástupce obžaloval Vratislava Mynáře z dotačního podvodu

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého vedoucího hradní kanceláře Vratislava Mynáře kvůli dotačnímu podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Mynář vinu popírá a obvinění označuje za účelové.
22. 4. 2024Aktualizováno22. 4. 2024, 19:23|

Policie navrhla obžalovat Mynáře kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Policisté navrhli obžalovat bývalého vedoucího hradní kanceláře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. ČT to sdělil mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Kauza se týká dotace ve výši necelých šesti milionů korun, kterou před třinácti lety získala Mynářova společnost Clever Management. Firma loni dotaci vrátila. Mynář vinu dlouhodobě odmítá.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 11:36|

Mynářova firma dostala další pokutu za odebranou vodu pro sjezdovku v Osvětimanech

Firma O.L.G.A., ve které je společníkem hradní kancléř Vratislav Mynář, dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) další pokutu za neoprávněné čerpání vody. Tu společnost využívala k zasněžování sjezdovky v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. K předchozí pokutě 300 tisíc korun tak firma musí zaplatit ještě dalších víc než 38 tisíc korun. Firma si sice povolení zpětně vyřídila, začala ale zasněžovat dříve, než se povolení stalo pravomocným. Inspekce tak pokutu firmě doměřila. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí inspekce Jiří Ovečka.
26. 1. 2022|

Stříž se obrátil na soud kvůli dotaci pro Mynářovu firmu. Rozhodnutí, že ji nemusí vracet, považuje za nezákonné

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž napadl u soudu verdikt ministerstva financí, že firma vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře nemusí vracet téměř šestimilionovou dotaci na penzion v Osvětimanech. Rozhodnutí ministerstva je podle něj nezákonné. Mynáře kvůli dotaci stíhá policie. Vedoucí kanceláře tvrdí, že je kauza uměle vytvořená a politicky motivovaná.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 14:53|

Mynářova firma nemusí vracet šestimilionovou dotaci na penzion v Osvětimanech

Firma hradního kancléře Vratislava Mynáře nemusí vracet šestimilionovou dotaci na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Rozhodlo o tom ministerstvo financí. Informaci zveřejnil ROP Střední Morava, zjistila ČT. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) rozhodnutí nechtěla komentovat s tím, že neví žádné podrobnosti. V souvislosti s přidělením podpory, kterou Mynářova firma dostala v roce 2011, obvinila policie kancléře letos v únoru z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Mynář dlouhodobě odmítá, že by spáchal trestný čin.
14. 6. 2021|

Policie obvinila Mynáře z poškozování finančních zájmů EU. Zeman ho odvolat nehodlá

Policie obvinila prezidentova kancléře Vratislava Mynáře z trestného činu poškozování finančních zájmů Evropské unie. Na svém webu to ve čtvrtek zveřejnil Pražský hrad. Mynář podal stížnost na postup státního zastupitelství. Bránit se chce také žalobou proti Regionálnímu operačnímu programu (ROP) Střední Morava. Případ se zřejmě týká dotace na penzion v Osvětimanech. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že prezident Miloš Zeman ctí presumpci neviny, a proto kancléře ponechá i přes policejní obvinění ve funkci.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 19:04|

Kancléř Mynář tvrdil, že penzion v Osvětimanech nikdy nevlastnil. V katastru ale byla několik let zapsaná jako majitel jeho firma

Problémy s dotacemi na penzion Malovaný v jihomoravských Osvětimanech provozovaný Vratislavem Mynářem už potvrdily úřady a vyměřily milionové vratky. Nyní se ale ukázalo, že porušení dotačních pravidel je mnohem závažnější. Doposud kancléř tvrdil, že má penzion pouze pronajatý. Reportéři ČT ale zjistili, že po dobu minimálně tří let penzion vlastnila přímo Mynářova firma. To je přitom podle odborníků v rozporu s podmínkami dotace. Podle nich totiž penzion musela po dobu deseti let vlastnit nezisková společnost Chřibák a měla v budově provozovat ubytovnu pro sportovce. Případem se zabývaly Jana Neumannová a Adéla Paclíková v pořadu Reportéři ČT.
18. 5. 2020|

Reportéři ČT: Dotace pro penzion provozovaný Mynářem neměla být poskytnuta, zjistila kontrola

Téměř šestimilionová dotace na penzion v Osvětimanech neměla být poskytnuta. Vyplývá to ze závěrů kontroly Úřadu regionální rady ROP Střední Morava. Reportéři ČT ji mají k dispozici.
16. 3. 2020Aktualizováno16. 3. 2020, 16:50|

Mynářův penzion musel vracet milion korun, porušil dotační podmínky

Penzion v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, který provozuje firma hradního kancléře Vratislava Mynáře, musel vrátit téměř milion korun z třináctimilionové dotace. Podle ministerstva školství porušil dotační podmínky, zjistil Radiožurnál. Případem se zabývá i policie. Mynář uvedl, že pochybili úředníci a že sám penzion nevlastní.
7. 1. 2020|
Reportéři ČT

Mynářův penzion v Osvětimanech vznikl díky veřejným penězům. Dotace ale provázejí pochybnosti

Podnikání hradního kancléře Vratislava Mynáře v domovských Osvětimanech, kde vlastní lyžařský areál a provozuje wellness penzion, vyvolává závažné pochybnosti. Už dříve Reportéři ČT zjistili, že Mynář načerno vybudoval asi hektarový rybník a z něj zasněžuje svou sjezdovku. V případě penzionu, který postavil díky milionům z veřejných peněz, pak vyvstává podezření na porušení dotačních podmínek či zamlčení důležitých informací. Hrozí tak vrácení minimálně části dotací. Tématu se pro Reportéry ČT věnovali Adéla Paclíková a Vojtěch Srnka.
15. 4. 2019|