TÉMA

Polabí

Na Šumavě se mohou rozvodnit řeky. Varování před vzestupem hladin dál platí i v Polabí

Ve čtvrtek se mohou rozvodnit řeky na Šumavě. Až na druhý povodňový stupeň by se mohly dostat Otava, Vydra a Křemelná, vzestupy hladin pak hrozí i v jiných částech Šumavy. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kvůli odtávání sněhu na horách dál platí varování před vzestupem hladin v Polabí. Do středečního večera je v platnosti pro většinu území Česka také výstraha před silným větrem.
7. 2. 2024|

V pondělí teploty znovu překročí tropickou třicítku, varují meteorologové. Pak se ochladí

V pondělí mohou teploty v Česku znovu překročit tropickou třicítku, hlavně v Polabí, Poohří, na Mostecku a Plzeňsku může být kolem 32 stupňů Celsia. V úterý se ochladí, informoval v neděli před polednem Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
25. 6. 2023|

Studený duben končí normálními teplotami. Na čarodějnice bude hezky

Závěr dubna se vrací k teplotám, které jsou v této roční době obvyklé. V pátek odpoledne se teplota dostane nejčastěji na patnáct až devatenáct stupňů Celsia. Pálení čarodějnic ovšem přitahuje pozornost hlavně k sobotě a předpověď ukazuje, že by počasí mohlo být příznivé.
29. 4. 2022|

Vegetační období se prodloužilo. Dřívější probouzení přírody může uškodit zemědělcům

Průměrná teplota v Česku roste a rostliny na to reagují. Vegetační období se za poslední půlstoletí prodloužilo v průměru o devět dní, nyní nastupuje už koncem března oproti dřívějšímu začátku dubna. Pro zemědělce to dobrá zpráva není, změna s sebou přináší spíše riziko komplikací. Minulý týden kolísavé počasí ovšem vzbudilo zájem zahrádkářů, kteří díky vyšším teplotám začali s prací venku.
29. 3. 2021|

Po bouřce zůstaly desítky tisíc domácností bez proudu, nejvíc na Zlínsku

Kvůli silné bouřce zůstaly v Česku bez proudu desítky tisíc domácností. Společnost E.ON evidovala v úterý pozdě večer 36 poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny bylo kolem 22:30 na jejím distribučním území 46 tisíc domácností, přičemž kolem 21:00 to bylo 70 tisíc domácností. Informovala o tom mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková. Nejhorší situace je podle ní na Zlínsku a Uherskohradišťsku.
28. 7. 2020Aktualizováno28. 7. 2020, 23:34|
Počasí

I na konci prázdnin padají teplotní rekordy, s příchodem školního roku se ochladí

Na šesti místech v Česku teplota ve čtvrtek překonala, nebo vyrovnala dosavadní rekord. A také poslední srpnový víkend počasí vybídne k důstojnému rozloučení s prázdninami – teploty vystoupají během víkendových slunečných dní nad tropickou třicítku. Začátkem nového týdne se však začne ochlazovat a teploty v jeho průběhu spadnou o deset stupňů.
30. 8. 2019Aktualizováno30. 8. 2019, 12:29|

Jako kdyby vyschlo dva tisíce fotbalových hřišť. V Polabí odumírají borové lesy

V Polabí ve velkém usychají borové lesy. Státní podnik Lesy ČR téměř na třech tisících hektarech eviduje 111 tisíc metrů krychlových souší, což je zhruba srovnatelné s počtem stromů. Na metr krychlový se počítá jeden strom.
5. 6. 2019|

Za posledních 60 let vyhynulo 19 druhů motýlů, polovina zbylých je ohrožená

Lesy dnes pokrývají větší plochu než dříve, ale rostliny a živočichové v nich ubývají. V tiskové zprávě o tom informovala Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK ČR). V rámci záchranného programu v úterý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) vypustil v národní přírodní rezervaci Libický luh zhruba sto housenek hnědáska osikového, který patří mezi kriticky ohrožené druhy. V lese by housenky měly zakuklit a vytvořit novou populaci.
23. 4. 2019|

Nedostatek deště a vyšší teploty opět posilují sucho. Šance na dramatické zlepšení je malá, říká expert

Rozsah zemědělského sucha v České republice se za poslední měsíc trvale zvětšuje. Zasáhlo v podstatě celou zemi a třemi nejhoršími stupni sucha ze šesti trpí téměř polovina území. Situace zůstává nejhorší na střední a jižní Moravě, v Poohří a Polabí. Předpověď na tento týden předpokládá další a vzhledem k vysokým teplotám i rychlé zhoršování stavu, řekl ČTK bioklimatolog z projektu InterSucho Miroslav Trnka. Míra sucha se určuje ve vztahu k dlouhodobému průměru za léta 1961 až 2010.
15. 4. 2019Aktualizováno15. 4. 2019, 17:33|