TÉMA

Meningokok

Očkování proti meningokoku B i HPV pojišťovny nově proplatí širší skupině dětí

Od Nového roku se rozšířilo hrazení nepovinných vakcín zdravotními pojišťovnami. Týká se to například očkování proti meningokoku B, které nově stát platí dospívajícím od čtrnácti do završení šestnácti let. Vakcinace je rozdělená do dvou dávek, aby byla hrazená pojišťovnou, musí být ve zmíněném věkovém rozmezí podána alespoň první z nich. Obdobně se od letoška mění i pravidla pro hrazení vakcíny proti HPV virům, pojišťovna ji nově proplatí dospívajícím od jedenácti až do završení patnácti let věku.
3. 1. 2024|

Senát schválil zrušení samostatných stavebních úřadů

Senát schválil novelu stavebního zákona, která ruší zamýšlenou soustavu samostatných stavebních úřadů v čele s Nejvyšším stavebním úřadem. Členové horní parlamentní komory ji podpořili beze změn, půjde tedy již k prezidentovi. Senátoři odsouhlasili i další novelu, která má usnadnit přípravu staveb zavedením jednotného environmentálního stanoviska.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 20:34|

Zdravotní pojišťovny začaly lékařům proplácet nové materiály, ocení to třeba pacienti zubních ordinací

U lékařů se začaly projevovat změny v hrazení zdravotní péče pojišťovnami. Ty od začátku roku proplácejí třeba kvalitnější zubní náhrady a korunky. Rozšiřuje se také rozsah nepovinného očkování, které mají lidé plně hrazené. Umožnila to novela zákona. Úprava se má vyrovnat s moderními postupy v péči o pacienty a více je zpřístupnit.
26. 1. 2022|

Očkování proti meningokokovi budou mít nejmenší děti zdarma. Rodiče ušetří asi deset tisíc

Nepovinné očkování proti nákaze meningokokem bude od 1. června plně hradit stát, pokud rodiče splní podmínky a dítě dají očkovat včas. Rodiče momentálně za vakcínu, která obnáší celkem tři dávky, zaplatí kolem deseti tisíc korun. Změnu přináší novela zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou už podepsal i prezident Miloš Zeman.
27. 4. 2020Aktualizováno27. 4. 2020, 17:43|

Škol v přírodě se zřejmě budou moci účastnit i děti bez dokladu o očkování

Doklad o očkování asi nebude podmínkou pro pobyt dítěte na škole v přírodě. Pro účast na zotavovacích akcích, tedy táborech, ale zůstane tato povinnost zachována. Očkování proti meningokoku u dětí do jednoho roku věku bude zdarma. Schválila to sněmovna v rámci novely o ochraně veřejného zdraví. Předlohu nyní dostane k projednání Senát.
12. 2. 2020Aktualizováno12. 2. 2020, 13:59|

Zájem rodičů o očkování proti meningokokům vzrostl za tři roky o pětinu

Zájem rodičů o očkování dětí proti meningokokové infekci roste. České televizi to potvrdila místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová i oslovení pediatři. Šest ze sedmi těchto lékařů hlásí za poslední tři roky nárůst o víc než pětinu. Nejvíce ohrožené meningokokem jsou děti do jednoho roku.
13. 4. 2019|