TÉMA

Slovácké muzeum

Archeologové objevili v Ostrožské Lhotě kostry staré přibližně sedm tisíc let

Archeologové objevili v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku kostry staré přibližně sedm tisíc let. Na lidské pozůstatky narazili stavbaři při pokládce inženýrských sítí pro již postavený rodinný dům. Nález oznámili pracovníkům Slováckého muzea, kteří se na místě v červenci a srpnu věnovali záchrannému archeologickému výzkumu. V tiskové zprávě to novinářům sdělila mluvčí muzea Petra Bubeníková.
4. 9. 2023|

Archeologové odkryli na Uherskohradišťsku zbytky osídlení z doby Římanů

Archeologové odkryli při výstavbě domů v Polešovicích na Uherskohradišťsku osídlení z doby Římanů. Na návrší Díly objevili pracovníci Slováckého muzea v Uherském Hradišti zahloubené objekty ze 3. a 4. století našeho letopočtu. Našli také střepy keramiky, zvířecí kosti nebo nástroj z jeleního parohu.
12. 12. 2022|

Vedle Památníku Velké Moravy otevřeli Cyrilometodějské centrum s moderní expozicí a depozitářem

Ve Starém Městě na Uherskohradišťsku otevřeli Cyrilometodějské centrum Slováckého muzea. Jeho součástí jsou moderní expozice, archeologické pracoviště, depozitáře, knihovna s badatelským zázemím a výukový sál. Výstavba třípatrové budovy začala koncem roku 2019, i s úpravou tří blízkých archeologických lokalit přišla téměř na 123,5 milionu korun.
31. 8. 2022|

Poklady dosud neviděné. Slovácké muzeum vystavuje archeologické nálezy poslední dekády

Nejzajímavější nálezy archeologů Slováckého muzea za posledních deset let si mohou prohlédnout lidé v Památníku Velké Moravy ve Starém Městě na Uherskohradišťsku. Nechybí mezi nimi keramika a šperky, ale i středověké dětské hračky nebo kostěné kostky na hraní vrchcábů.
27. 2. 2020|

Věznici v Uherském Hradišti začali vyklízet dělníci. Budoucí muzeum v ní připomene krutosti komunistů

Bývalou věznici v Uherském Hradišti začali ve čtvrtek vyklízet dělníci. Během příštích let se promění v justiční komplex pro okresní soud a státní zastupitelství, vznikne v ní i Muzeum totality. Připomene krutosti komunistů z 50. let, kteří v Uherském Hradišti mučili a popravovali odpůrce režimu. Rekonstrukce nejvýznamnější památky ve městě bude stát bezmála půl miliardy korun.
13. 2. 2020|

Archeologové budou mít kde bádat. U Uherského Hradiště vyroste Cyrilometodějské centrum

Stavbu Cyrilometodějského centra zahájilo v pátek uherskohradišťské Slovácké muzeum. Třípodlažní budova vyroste v nedalekém Starém Městě. Kromě nových expozic zajistí i zázemí pro archeology, kteří už nemají kam ukládat nové nálezy z období Velké Moravy. Investice vyjde na 123 milionů korun, centrum bude hotové v roce 2022.
6. 12. 2019|

Nález, který nemá na Moravě obdoby. Dělníci náhodou objevili hrob bohatého velmože

Nález, který podle archeologů nemá na Moravě obdoby, odkryli náhodou dělníci v Uherském Brodě. Při stavbě narazili na bronzové nádoby. Přivolaní odborníci později odhalili dva tisíce let starý bohatě zdobený hrob zřejmě místního náčelníka, který oblasti pravděpodobně vládl.
6. 9. 2019|

Vzácná venuše měla přinášet svému kmenu štěstí. Vystaví ji muzeum v Uherském Hradišti

Je přes 30 centimetrů vysoká, okolo šesti tisíc let stará a neobejde se bez ní skoro žádná publikace o mladší době kamenné. Venuši z Hlubokých Mašůvek si teď budou moci prohlédnout návštěvníci Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Spolu s ní dorazí ve čtvrtek na připravovanou výstavu do tamního muzea také soška těhotné ženy nebo dýka.
11. 4. 2019|