TÉMA

Andrej Drbohlav

Jsme predátoři a potřebujeme být drážděni, vysvětluje psychoterapeut fascinaci zločinem

Zlo se velmi dobře prodává a veřejnost případy, jako je páteční dvojnásobná vražda v Klánovickém lese, fascinují, říká etoped a psychoterapeut z Institutu behaviorálních studií Ibsaro Andrej Drbohlav. „Zjednodušeně proto, že jsme predátoři. Jsme závislí na svých biochemických procesech, potřebujeme být drážděni,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře.
20. 12. 2023|

Pokud za symboly šibenic nejsou konkrétní činy, jde o vyjadřování názoru, míní behaviorální patolog

Makety šibenic se v posledních týdnech staly leitmotivem protestů odpůrců pandemického zákona a dalších opatření na omezení epidemie covidu-19, včetně očkování. Objevují se nejen na demonstracích, ale i před domy politiků, se kterými protestující nesouhlasí. Podle behaviorálního patologa Andreje Drbohlava, který byl hostem Událostí, komentářů, je příčinou takto vyhroceného chování „informační chaos“.
2. 2. 2022|
Interview ČT24

Média by se neměla příliš pídit po motivech masové vraždy, varoval Drbohlav. Může to inspirovat

Při masových vraždách by měla média velmi pečlivě přistupovat k tomu, jakým způsobem o dění informují. Po útoku v Ostravě, kde zahynulo šest lidí, to zdůraznil etoped a behaviorální patolog Andrej Drbohlav. Zpravodajství totiž může inspirovat další potenciální vrahy k podobným činům. Rizikové jsou hlavně první dva týdny po útoku. Andrej Drbohlav byl hostem Interview ČT24, rozhovor s ním vedla Zuzana Tvarůžková.
11. 12. 2019|
Události komentáře

Z výchovných ústavů utíká většina dětí, bezpečnost se zhoršila, říká psychopatolog

Policisté ve středu obvinili z loupeže čtyři dívky ve věku 15 až 18 let, které utekly z výchovného ústavu v Praze. Další dvě dívky jsou stále na útěku. Podle psychopatologa Andreje Drbohlava jsou útěky z výchovných ústavů běžné. Podmínky v ústavech, včetně bezpečnosti vychovatelů, se navíc v posledních letech zhoršují, varuje Drbohlav, který byl hostem pořadu Události, komentáře. Otázky kladla Marcela Augustová.
10. 4. 2019|