TÉMA

Gotika

Sankturinovský dům v Kutné Hoře prochází rekonstrukcí. Původně sloužil ke zpracování stříbrné rudy

Obnova Sankturinovského domu začala letos a potrvá zhruba rok. Rekonstrukce objektu, který patří k nejstarším památkově chráněným budovám v Kutné Hoře, se proti původním plánům ale prodraží. Opravy komplikuje azbest, který se skrývá v odvětrávacích šachtách. Městští radní navíc dodatečně rozhodli o vybudování osobního výtahu.
20. 7. 2021|

Gotická krása a komplikovaná doba. Český a římský král Václav IV. obsadil Pražský hrad

Nejkrásnější díla spojená s životem Václava IV., umělecké skvosty gotiky 14. a 15. století, architekturu i liturgické předměty představuje nová výstava v Císařské konírně na Pražském hradě. Připomíná 600. výročí úmrtí českého a římského krále, syna Karla IV., v jehož stínu někdy bývá tento panovník skryt. Výstava Český a římský král Václav IV. s podtitulem Gotické umění krásného slohu kolem roku 1400 potrvá do listopadu.
16. 8. 2019|

Pražský hrad komerčně pronajal Vladislavský sál. Je to prodej hodnot a tradice, kritizuje památkářka

Pražský hrad poprvé komerčně pronajal Vladislavský sál. Od středečního rána má proslulé místo korunovace českých králů zabrané firma Louis Vuitton, která na sobotu do sálu pozvala 150 hostů na večeři a přehlídku luxusních šperků. Za pronájem zaplatí přes 15 milionů korun. Podle Pražského hradu je povolení zcela výjimečné.
19. 6. 2019|

Navzdory červotoči. Národní galerie vystavuje zachráněnou pietu z Bílska

Jako dílo jarní sezony se Národní galerie rozhodla vyzdvihnout mimořádnou památku z jižních Čech. Po několika letech náročného restaurování veřejnosti poprvé představuje pozdně gotickou pietu z Bílska. Zájemci si sochu mohou prohlédnout v klášteře sv. Anežky České, kde je umístěna stálá expozice středověkého umění z Čech a střední Evropy.
10. 4. 2019|