TÉMA

Pražské arcibiskupství

Papež vyzval Graubnera, aby setrval ve funkci pražského arcibiskupa

Papež František přijal rezignaci pražského arcibiskupa Jana Graubnera, kterou mu předložil u příležitosti svých 75. narozenin. Papež zároveň Graubnera vyzval, aby v úřadě nadále setrval, a to až do chvíle, než učiní jiné rozhodnutí. Na webu to v úterý uvedlo pražské arcibiskupství. Hlava katolické církve tak rozhodla stejně jako před pěti lety v případě Graubnerova předchůdce Dominika Duky. Graubner po loňském jmenování řekl, že je připraven úřad vykonávat několik let.
5. 9. 2023|

Zeman může dál úřadovat ze své kanceláře. Nepochybil, když byt využíval i pro pracovní účely

Úřad městské části Praha 6 ukončil prověřování provozu kanceláře bývalého prezidenta Miloše Zemana v bytě v Jaselské ulici. Zabýval se tím, zda jednotka zkolaudovaná jako bytová může sloužit i k pracovním účelům. Došel přitom k závěru, že k přestupku nedošlo a rekolaudace bytu na kancelář není potřeba. České televizi informaci sdělil mluvčí úřadu Marek Zeman. Byt pronajal spolek Přátelé Miloše Zemana, který vede bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář. Úřadu sdělili, že se objekt využívá k bydlení.
7. 8. 2023|

Pražské arcibiskupství nabízí Jindřišskou věž za 75 milionů korun

Pražské arcibiskupství nabízí k prodeji za 75 milionů korun památkově chráněnou Jindřišskou věž v centru hlavního města. Vyplývá to z informací na jeho webu. Cílem prodeje je racionalizace majetku, řekl Deníku N generální vikář pražského arcibiskupství Jan Balík.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 18:01|

Duka označil koronavirus za biologickou zbraň, Čína žádá dementi

Čínská ambasáda v Praze se ohradila proti výroku pražského arcibiskupa Dominika Duky, že je koronavirus čínská biologická zbraň. Velvyslanectví na svém webu uvedlo, že naléhá na Duku, aby tvrzení napravil. Duka pronesl výroky o koronaviru při svém kázání v katedrále svatého Víta počátkem února, podle pražského arcibiskupství byla kardinálova slova vytržena z kontextu.
17. 2. 2021|

Duka zakročil v kléru. Kvůli podezření ze sexuálního zneužívání odvolal kněze

Pražský arcibiskup Dominik Duka v sobotu odvolal ze služby kněze podezřelého z toho, že sexuálně zneužíval svinařského zastupitele Jiřího Kylara v době jeho dospívání. O kardinálově kroku informoval mluvčí pražské arcidiecéze s tím, že se Duka rozhodl na základě důvodného podezření.
31. 3. 2019|