TÉMA

Zákaz řízení

Soud poslal řidiče, který v Adršpachu usmrtil dva chodce a ujel, na pět let do vězení

Okresní soud v Náchodě vyměřil řidiči, který loni v srpnu v Adršpachu usmrtil dva chodce ve věku 29 a 49 let a z místa nehody ujel, pět let vězení. Jan Červenec se přiznal a činu litoval. Soud ho potrestal za usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Je ve vězení za obdobnou trestnou činnost, odpykává si 25měsíční nepodmíněný trest, který se mu tak zvýší o pět let. Hrozilo mu až šest let vězení. Rozsudek ve věci viny a trestu je pravomocný.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 13:39|

Policie navrhla obžalovat řidiče z Adršpachu. Ve vězení už je kvůli jiné nehodě, hrozí mu dalších šest let

Z usmrcení z nedbalosti a dalších trestných činů navrhla policie obžalovat muže, který loni v létě způsobil za volantem auta nehodu, při níž zahynuli dva chodci. Od havárie navíc ujel. Momentálně je muž ve vězení kvůli předchozím řidičským přečinům.
11. 1. 2023|

Soud poslal uprchlého vězně za pokus o vraždu policistů do vězení na 17,5 roku

Krajský soud v Plzni poslal na 17,5 roku do vězení se zvýšenou ostrahou 39letého uprchlého vězně Tibora Semana. Před dvěma lety na Chebsku pod vlivem drog po svém útěku naboural v kradeném autě ve vysoké rychlosti úmyslně policejní vůz. Za pokus o vraždu policistů mu hrozil výjimečný trest. Státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu na odvolání, poškození se soudu neúčastnili, uvedla mluvčí soudu Jana Rubášová. Soud muži uložil i zákaz řízení vozidel na pět let a musí zaplatit škodu 52 tisíc korun.
16. 11. 2022|

Za velké překročení rychlosti by mohla řidičům hrozit vysoká pokuta i odebrání průkazu

Za překročení rychlosti o víc než čtyřicet kilometrů v hodině by mohla hrozit vysoká pokuta a okamžité odebrání řidičského oprávnění. BESIP a dopravní policie to navrhují zapracovat do novely silničního zákona, která je nyní v připomínkovém meziresortním řízení. Nepřiměřená rychlost v souvislosti dalšími faktory patří mezi příčiny nejtragičtějších nehod, ročně při nich umírá až dvě stě lidí, což odpovídá čtyřicetiprocentnímu podílu na celkovém počtu obětí.
26. 9. 2022|

Šoféři vyrážejí na silnice i přes zákaz řízení. Pomoci mají přísnější tresty i terapeutické programy

Na českých silnicích přibývá šoférů, kterým soudy zakážou řízení. Ročně je jich asi patnáct tisíc. Zhruba čtyři tisícovky z nich ale zákaz opakovaně porušují. Nejčastěji přitom řidiči trest dostali za to, že za volant usedli opilí, zdrogovaní nebo jeli příliš rychle a agresivně. Jeden z posledních takových případů řeší na Královéhradecku. Muž s devatenácti zákazy řízení zabil na silnici v rozmezí šesti let tři lidi.
18. 9. 2022|

Trest pro bývalou senátorku Hamousovou za řízení v opilosti je pravomocný

Zákaz řízení a pokuta 90 tisíc korun za řízení v opilosti pro žateckou starostku a bývalou senátorku Zdeňku Hamousovou (nestr.) platí. Že je trest pravomocný, zjistila Česká televize z justiční databáze. Hamousová, která v horní komoře zastupovala Lounsko, nevyužila možnost se odvolat a neodvolala se ani státní zástupkyně. Okresní soud v Lounech o trestu rozhodl na začátku ledna.
8. 3. 2021|

Do řady honiček se pouští řidiči se zákazem řízení. Novela má zpřísnit postih

Divokých honiček aut s policií neubývá, ročně statistiky evidují 250 případů. Nedávno se stala hitem internetu divoká jízda vozu v Brně, jedním z posledních případů byl mladík ujíždějící hlídce na Karlovarsku, který neměl řidičské oprávnění. Sám nakonec skončil v řece a policisté ho museli zachraňovat.
27. 3. 2019|