TÉMA

David Davis

O post nového lídra britské Konzervativní strany se utká osmička kandidátů

O post nového lídra britské Konzervativní strany a příštího premiéra, který nahradí končícího Borise Johnsona, se bude ucházet osm kandidátů. Oznámil to v úterý Graham Brady, předseda Výboru 1922, který sdružuje většinu konzervativních poslanců. Favoritem klání je zřejmě bývalý ministr financí Rishi Sunak, který na svou stranu získal zatím nejvíc zákonodárců. Průzkumy favorizují i exministryni obrany Penny Mordauntovou.
12. 7. 2022|

Johnson navzdory revoltě v kabinetu odmítá odstoupit

Britský premiér Boris Johnson, který po rezignaci několika ministrů a dalších vládních úředníků čelí narůstajícímu tlaku, aby se vzdal funkce, odmítl možnost, že by sám odstoupil. Poslancům v parlamentu řekl, že právě v těchto těžkých časech a v době největší války v Evropě za osm desetiletí musí vláda pokračovat. Své odhodlání nerezignovat zopakoval i večer na schůzce se svými ministry. K demisi vyzval Johnsona i jeho dlouholetý spolupracovník a ministr Michael Gove. Premiér jej následně odvolal.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 23:59|
Brexit

Mayová a Corbyn zahájili „konstruktivní“ rozhovory. Vyjednávací týmy se znovu sejdou ve čtvrtek

Jednání britské premiérky Theresy Mayové s lídrem opozice Jeremym Corbynem o dalším brexitovém plánu bylo „konstruktivní“. Uvedli to mluvčí britské vlády i opoziční Labouristické strany. Politici se podle nich dohodli na dalším programu rozhovorů, které by měly pokračovat hned ve čtvrtek. Britští poslanci také ve druhém čtení schválili návrh zákona, který odmítá brexit bez dohody k 12. dubnu. Dodatek iniciovali zákonodárci napříč celým politickým spektrem. Premiérka Mayová už v úterý oznámila, že požádá EU o další krátký odklad brexitu, aby zabránila neřízenému odchodu z Unie.
3. 4. 2019Aktualizováno3. 4. 2019, 23:21|
Brexit

„Čas se naplnil, Thereso“. Otázka dalšího osudu Mayové rozdělila britský tisk

Britský tisk řeší, co bude dál s premiérkou Theresou Mayovou. Deníky jsou názorově rozdělené. The Sun si myslí, že je načase, aby Mayová v zájmu schválení brexitové dohody rezignovala. Naopak Daily Express ministry a poslance vyzval, aby premiérku podpořili a „vyřešili“ brexit. Tento týden by měl být rozhodující nejen pro osud Mayové, ale i plánovaného odchodu Británie z EU. Očekávají se další vášnivé diskuse v parlamentu.
25. 3. 2019Aktualizováno25. 3. 2019, 13:44|