TÉMA

Tlučná

Aujeszkyho choroba zabila v Česku už několik loveckých psů. Nakazili se zřejmě od černé zvěře

Už několik případů úhynu loveckých psů na Aujeszkyho chorobu potvrdili veterináři na západě a severu Čech. Podle nich se nakazili nejspíš během lovu od černé zvěře. Pro člověka infekce nebezpečná není. Divoká prasata jsou pouze přenašeči choroby, smrtelná je však pro řadu domácích a hospodářských zvířat.
26. 1. 2023|

Obce na Plzeňsku a Frýdlantsku mají nejdražší vodu v zemi. Je tam málo odběratelů a složité zásobování

Za pitnou vodu zaplatí letos lidé nejvyšší částku na Plzeňsku. K nejdražším oblastem patří také Frýdlantský výběžek. I tam v letošním roce znovu voda podražila. Do ceny se promítá složité zásobování, náklady na obnovu vodárenské sítě a především malý počet odběrných míst.
2. 1. 2023|

Hasiči ve Zbůchu na Plzeňsku zasahovali u úniku plynu, evakuovali tři desítky lidí

Hasiči od rána zasahovali v Plzeňské ulici ve Zbůchu na Plzeňsku u rozsáhlého úniku plynu z vyrovnávací nádrže. Podle řídícího důstojníka krajských hasičů plyn začal unikat okolo 08:00 kvůli porušení opravované přípojky. Hasiči a policie podle něj z nejbližšího okolí úniku evakuovali asi tři desítky lidí. Během odpoledne se podařilo plynové rozvody opravit a začne postupné připojování domů v obci, řekl řídící důstojník krajských hasičů.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 18:27|

Bytová krize jako šance pro menší města. Venkov se kvůli cenám nemovitostí stává žádanou adresou

Ceny nemovitostí v Česku podle informací prodejních portálů vzrostly meziročně o zhruba 15 procent. Nejvíc ty ve velkých městech. I proto se pozornost převážně mladých lidí zaměřuje na menší města a obce. Jenže i tam je volných bytů nedostatek.
14. 2. 2020|

Při nehodě aut na Plzeňsku se zranilo osm lidí včetně dvou dětí

Osm lidí v neděli kolem 17:00 utrpělo zranění při nehodě tří aut u Tlučné na Plzeňsku, většina zranění byla vážných až velmi vážných. Vrtulníky do nemocnic přepravily i dvě děti. Na silnici číslo 203 se srazila čelně dvě osobní auta a třetí narazilo do nich. Místo bylo opět průjezdné až po 22:30, řekla policejní mluvčí Ivana Jelínková.
5. 1. 2020Aktualizováno5. 1. 2020, 23:14|

Obří skleníky slibují levnou a čerstvou zeleninu, obce se bojí světelného smogu

V českých městech se postupně staví velkokapacitní skleníky. Investoři a pěstitelé slibují celoročně levnou českou zeleninu a přesvědčují o její kvalitě, zdravotní nezávadnosti i o maximální šetrnosti k životnímu prostředí. Obyvatelé řady míst ale proti výstavbě bojují, obávají se například světelného smogu. To neplatí v Kožichovicích na Třebíčsku, kde otevřeli největší skleník v kraji. Pěstovat se v něm budou rajčata pro tuzemský trh.
9. 8. 2019|

Kritizovaný polský skleník jako inspirace? Noční záře se obávají i v západních Čechách

Nad Tlučnou u Plzně má vzniknout obří skleník. Firma, která ho plánuje, chce využít teplo z odvalu po těžbě uhlí za městem. Obyvatelé Tlučné se ale obávají, že je čeká podobný osud jako lidi z příhraničí na severu Čech. Ty v noci trápí silné světlo, které vychází z obřího skleníku v Polsku. Podle investora není pro obavy důvod.
24. 3. 2019|