TÉMA

Jiří Stráský

Projektant a šéf oddělení mostů dostali odškodné za nezákonné stíhání v případu pádu Trojské lávky

Celkem 240 tisíc korun dostali Jiří Stráský a Antonín Semecký jako odškodné za nezákonné stíhání v případu pádu Trojské lávky, při kterém se v prosinci 2017 zranili čtyři chodci. Vyplývá to z anonymizovaných rozhodnutí ministerstva spravedlnosti, která má Česká televize k dispozici. Projektant stavby a šéf oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) žádali po státu necelé dva miliony, ministerstvo jim ale přiznalo jen část peněz. Muži čelili obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti, soud je před rokem pravomocně osvobodil.
6. 9. 2023|

Případ zřícené pražské Trojské lávky nekončí. Žalobce se odvolal proti osvobozujícímu rozsudku

Státní zástupce podal odvolání v neprospěch obžalovaných v případu zřícené Trojské látky, které Obvodní soud pro Prahu 7 letos v březnu osvobodil. Obžalobě za nedbalostní obecné ohrožení čelí projektant lávky Jiří Stráský a šéf oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonín Semecký.
29. 4. 2022|

Trojská lávka byla špatně navržena, řekl před soudem znalec. Opírá se o něj obžaloba

Trojská lávka, která se zřítila v roce 2017, byla špatně vyprojektovaná, řekl před soudem znalec Jaroslav Marek. O jeho posudek se opírá obžaloba, která viní z podílu na zřícení konstrukce autora projektu Jiřího Stráského a také Antonína Semeckého, někdejšího vedoucího oddělení mostů na Technické správě komunikací. Ti závěry znalce odmítli.
24. 2. 2022|

Dva znalci se u soudu zastali projektanta zřícené Trojské lávky

Dva znalci se u soudu zastali obžalovaného projektanta zřícené trojské lávky Jiřího Stráského. Jeden z nich uvedl, že korozi konstrukce způsobilo používání zakázané posypové soli. Druhý řekl, že projekt i výpočty byly v pořádku a že „hlavním hřebíčkem do rakve“ byla povodeň z roku 2002. Oba zkritizovali provedené opravy a podivili se nad tím, že k nim Stráský nebyl přizván.
16. 9. 2020|

Soud začal projednávat zřícení Trojské lávky. Praha chce od obžalovaných 8,2 milionu

Soud začal v úterý projednávat zřícení Trojské lávky, při kterém v roce 2017 utrpěli čtyři chodci těžkou újmu na zdraví. Obžalobě z nedbalostního obecného ohrožení čelí autor lávky Jiří Stráský a bývalý vedoucí oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonín Semecký. Oba muži vinu odmítají.
15. 9. 2020|

Pošlete projektanta Trojské lávky před soud, navrhli policisté žalobci. Spis má tisíce stran

Projektantovi Trojské lávky Jiřímu Stráskému a také Antonínu Semeckému, který dříve měl na starost správu pražských mostů, hrozí soud. Upozornil na to deník Právo, podle kterého policie dokončila vyšetřování předloňského pádu lávky a navrhla státnímu zástupci, aby oba obžaloval. Za obecné ohrožení z nedbalosti by mužům hrozilo až osm let vězení, kdyby je soud uznal vinnými z neštěstí, při kterém utrpěli zranění čtyři lidé.
18. 12. 2019Aktualizováno18. 12. 2019, 09:41|

Za pád Trojské lávky policie obvinila autora stavby a exšéfa správy mostů

Policie kvůli předloňskému pádu pražské Trojské lávky obvinila dva muže z obecného ohrožení z nedbalosti. České televizi to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Za to jim hrozí až osm let vězení nebo peněžitý trest. Podle serveru Seznam Zprávy jde o autora lávky a bývalého vedoucího oddělení mostů Technické správy komunikací.
20. 3. 2019Aktualizováno20. 3. 2019, 15:37|