TÉMA

Jména

30 let zpět: Slavnostní odhalení pamětní desky věnované válečným letcům

V Historickém ústavu Československé armády v Praze byla slavnostně odhalena pamětní deska věnovaná československým válečným pilotům. Nová pamětní deska, která obsahuje celkem 513 jmen padlých, byla darem Svazu letců svobodného Československa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 10. 2022|
90' ČT24

Kvůli -ová mě vnímali jako holku z Východu, která si jela přivydělat, říká kritička přechylování

Návrh novely matričního zákona, který předložili vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) a opoziční poslanec Ondřej Profant (Piráti) by měl umožnit ženám snadněji se „zbavit“ koncovky –ová v jejich příjmení, pokud by o ně nestály. Návrh však vzbudil bouři. Zatímco jeho zastánci jsou přesvědčeni, že by se na současném stavu změnilo jen málo, odpůrci se obávají o zachování podstaty českého jazyka a domnívají se, že současný stav všem stačí. O přechylování debatovali v 90' ČT24 politici, jazykoví experti i ženy, které se rozhodly žít s nepřechýleným příjmením.
16. 5. 2020|
Doporučujeme

Špela, Tiwalola nebo Aurangzeb. Děti v Česku mají čím dál častěji neobvyklá jména

Zájem o netradiční jména pro děti v Česku každým rokem roste. Například Ústav pro jazyk český (ÚJČ) Akademie věd ČR, který pro matriky zpracovává znalecké posudky, loni vydal 167 posudků, rok předtím jich bylo 130. Odborníci tak schválili například ženská jména Špela, Wolfrun, Tiwalola a mužská jména Aurangzeb a Tamehani. České televizi to řekl Pavel Štěpán, vedoucí oddělení onomastiky z ÚJČ Akademie věd.
28. 5. 2019Aktualizováno1. 6. 2019, 12:48|

Hajk i Mikeš, Lily Hope i Zlatuše. Žádná řeč není jménům Čechů cizí

19. března má v Česku svátek Josef. V zemi jich podle posledních dat ministerstva vnitra žije přes 211 tisíc. Jde o čtvrté nejběžnější jméno v zemi. To se ale změní. Rodiče v posledních letech volí jiná jména a Pepové nejsou v módě. Vedle Jakubů, Janů, Elišek a Ann někteří volí i velmi nezvyklé varianty. Odborník Pavel Štěpán v pořadu Studio 6 vysvětlil, že přijatelné je jakékoliv běžně užívané jméno kdekoliv po světě, je-li ovšem v základním tvaru. Třeba Arvis nebo Chanel.
19. 3. 2019|