TÉMA

Petr Liškutin

Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM

Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|

Státní zástupce se odvolal v kauze Stoka, požaduje přísnější tresty

Státní zástupce podal odvolání v brněnské korupční kauze Stoka. Pro některé obžalované včetně bývalého místostarosty městské části Brno-střed Jiřího Švachuly (dříve ANO) požaduje přísnější tresty. ČT to řekla Klára Belkovová, mluvčí Krajského soudu v Brně, který loni v květnu nepravomocně odsoudil Švachulu a další lidi za ovlivňování městských zakázek. Odvolání podali i někteří obžalovaní včetně podnikatele Samana El-Talabaniho, kterému soud uložil šestileté vězení.
26. 1. 2023|

Rozsudek v kauze Stoka zazní v půli prosince. Švachula u soudu přiznal chybu

Rozsudek v korupčním případu na radnici městské části Brno-střed zazní u Krajského soudu v Brně 16. prosince, nakdy soud jednání odročil. V úterý skončily závěrečné řeči, během kterých promluvil například obžalovaný bývalý místostarosta a radní městské části Jiří Švachula (dříve ANO). Prohlásil, že se ztotožňuje se závěrečnou řečí svého obhájce, podle které proti němu není přímý důkaz. Zároveň ale v některých svých krocích částečně přiznal pochybení.
7. 9. 2021|

Podnikatel popsal předávání úplatků v kauze Stoka. Peníze měly směřovat ke Švachulovi

O odevzdávání desetiprocentních úplatků promluvil ve čtvrtek u Krajského soudu v Brně spoluvlastník firmy Kros-stav Lubomír Smolka, který je jedním z obžalovaných v takzvané kauze Stoka týkající se údajné korupce na radnici Brno-střed. Peníze předával dalšímu z obžalovaných, který je odevzdával šéfovi, podle Smolky bývalému politikovi zvolenému za ANO Jiřímu Švachulovi. Někdejší místostarosta a radní Brna-středu Švachula je podle žalobce hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek na radnici.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 15:02|

Svědci v kauze Stoka popřeli předávání úplatků. Soud bude pokračovat za týden

Svědci, kteří ve čtvrtek dopoledne u Krajského soudu v Brně vypovídali v případu údajné korupce na radnici Brno-střed, popřeli, že by za zakázky někomu dávali úplatky. V takzvané kauze Stoka je obžalováno jedenáct lidí a dvě firmy včetně někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly. Hlavní líčení bude pokračovat 4. února výslechem dalších svědků.
28. 1. 2021Aktualizováno28. 1. 2021, 15:13|

Jeden rozpočet s navýšením, druhý bez něj, popsal svědek v kauze Stoka

U Krajského soudu v Brně pokračuje hlavní líčení v případu údajné korupce na radnici Brno-střed, takzvané kauze Stoka. Svědek z obžalované firmy Kros-stav ve čtvrtek popsal, že jeho společnost měla potřebné materiály pro zakázky ještě před jejich zveřejněním. Řekl také, že nabídková cena už obsahovala deset až 15 procent, které se za vyhrané zakázky odevzdávaly.
14. 1. 2021Aktualizováno14. 1. 2021, 13:04|

Dohodnuté soutěže za úplatky. Klíčový svědek v kauze Stoka popsal soudu ovlivňování zakázek

Klíčový svědek v takzvané kauze Stoka, obžalovaný podnikatel Saman El-Talabani, začal u Krajského soudu v Brně rozkrývat fungování skupiny, která údajně ovlivňovala zakázky na městské části Brno-střed. Talabani je u soudu jako spolupracující obviněný.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 16:03|

Bývalého brněnského radního Švachulu navrhla policie obžalovat. Je podezřelý z korupce

Státní zástupce má návrh policie na obžalobu bývalého brněnského politika Jiřího Švachuly (dříve ANO) a dalších obviněných v případu podezření z korupce na radnici Brno-střed. Státní zástupce Radek Mezlík informaci potvrdil. Celkem jde o jedenáct lidí a dvě firmy.
28. 2. 2020|

Petr Liškutin přišel o funkci místostarosty Brna-Ivanovic. Sám nerezignoval, odvolali ho zastupitelé

Zastupitelé brněnské městské části Ivanovice odvolali na mimořádném zasedání Petra Liškutina (dříve ANO) z funkce místostarosty. Spolu s dalšími čtyřmi lidmi je ve vazbě kvůli podezření z manipulace veřejných zakázek na radnici Brno-střed, kde pracoval jako vedoucí odboru investic. Zastupitelé zároveň zrušili pozici neuvolněného místostarosty. Místo dvou teď tak budou mít jen jednoho.
27. 3. 2019|

ANO vyloučilo brněnské členy Švachulu a Liškutina obviněné z korupce

Předsednictvo ANO podle informací ČT vyloučilo z hnutí Jiřího Švachulu a Petra Liškutina, kteří jsou ve vazbě kvůli obvinění z korupce na radnici městské části Brno-střed. Na jejich vyloučení se shodly brněnská i jihomoravská organizace ANO, které zároveň oba vyzvaly ke složení mandátu zastupitele. Švachula ve čtvrtek večer výzvu vyslyšel.
14. 3. 2019Aktualizováno14. 3. 2019, 21:34|

Brněnské ANO doporučilo vyloučit Švachulu a Liškutina. Koalici na Brně-střed ale jejich obvinění neukončilo

Brněnské i jihomoravské ANO doporučuje vyloučit z hnutí Jiřího Švachulu a Petra Liškutina, kteří jsou podezřelí z korupce. Oba politiky také ANO vyzvalo, aby složili mandáty v zastupitelstvech. Kauzou se zabývali i politici na radnici Brna-střed i Ivanovic, kde Švachula a Liškutin dosud působili. Případ se týká zásahu z minulého týdne, po kterém policie pro podezření z manipulace s veřejnými zakázkami obvinila devět lidí, včetně Švachuly a Liškutina. Toho hodlá ivanovická organizace hnutí ANO vyzvat ke složení mandátu. Švachulovo obvinění pak ohrozilo koalici na Brně-střed, ta ale prozatím bude pokračovat. Centrální městská část také oznámila, že se přihlásí policii mezi poškozené.
11. 3. 2019Aktualizováno12. 3. 2019, 06:20|