TÉMA

Ethiopian Airlines

Bývalý testovací pilot Boeingu byl v kauze strojů 737 MAX obžalován z podvodu. Hrozí mu až sto let za mřížemi

Bývalý testovací pilot americké společnosti Boeing byl obžalován z podvodu v souvislosti s kauzou letadel 737 MAX. Podle prokuratury oklamal Federální úřad pro letectví (FAA), když mu zprostředkoval nepřesné a neúplné informace o systému stabilizace letu MCAS, informovala agentura AP. Vadné fungování tohoto systému podle úřadů vedlo k tomu, že dva stroje 737 MAX v letech 2018 a 2019 havarovaly. Nehody si vyžádaly 346 obětí.
15. 10. 2021|

Agentura, která pátrá po ztraceném letadlu indonéských aerolinek, možná nalezla jeho trosky

Indonéské aerolinky Sriwijaya Air v sobotu odpoledne místního času ztratily kontakt s letadlem Boeing 737-500 letícím z Jakarty. Na palubě spoje mířícího do města Pontianak v západní části ostrova Borneo bylo podle místních médií přes šedesát lidí. Úřady věc vyšetřují. Do oblasti předpokládaného pádu letounu mezi ostrovy Laki a Lancang u pobřeží ostrova Jáva vyslaly záchranná plavidla. Indonéská agentura, která po pohřešovaném letadlu pátrá, už zřejmě nalezla jeho trosky. Tamní ministerstvo dopravy zatím ale informaci stoprocentně nepotvrdilo, uvedl pro ČT zpravodaj Českého rozhlasu ve východní Asii David Jakš.
9. 1. 2021Aktualizováno9. 1. 2021, 19:27|

Rok, který otřásl firmou Boeing. S potížemi letounů 737 MAX se stále ještě nevyrovnala

Milionové ztráty, miliardové náklady, poškozená pověst, soudní spory o finanční odškodnění, propad akcií, vyšetřování ze strany regulačních i federálních orgánů a nucená rezignace šéfa společnosti. Tak doposud dopadá na amerického výrobce letadel, firmu Boeing, aféra s modelem 737 MAX. Vypukla před rokem, 10. března 2019. Tehdy se zřítil stroj patřící společnosti Ethiopian Airlines se 157 lidmi na palubě. Následoval zákaz provozu tohoto modelu, který stále trvá.
10. 3. 2020|

Boeing věří, že letouny 737 MAX budou od ledna zase sloužit ve vzduchu

Americký výrobce letecké techniky Boeing předpokládá, že komerční provoz jeho letadel 737 MAX bude obnoven v lednu. Firma to oznámila v pondělí. Dodala, že již v prosinci by mohla obnovit dodávky těchto letadel zákazníkům.
11. 11. 2019|

Za pád Boeingu 737 MAX v Indonésii může výrobce, piloti a údržba, oznámili vyšetřovatelé

Loňskou nehodu letounu Boeing 737 MAX v Indonésii způsobily technické problémy stabilizačního systému, špatný výcvik pilotů a nedostatečná údržba stroje. Uvedli to indonéští vyšetřovatelé ve zprávě, která byla v pátek zveřejněna. Stroj indonéské letecké společnosti Lion Air se 189 lidmi na palubě se loni v říjnu zřítil do Jávského moře.
25. 10. 2019|

Experti našli novou chybu v systému, která může posílat Boeingy 737 MAX k zemi, uvádí CNN

Letadla Boeing 737 MAX mají další problém. Podle dvou zdrojů CNN obeznámených se situací odhalili američtí experti vadu softwaru, která stroj automaticky navádí k zemi. Neuvedli ale, jestli jde o stejnou chybu, která byla příčinou pádu letounu v Etiopii. Kvůli novým zjištěním se očekává, že se letouny do provozu nevrátí dřív než na konci léta. Americký úřad pro letectví (FAA) už nařídil výrobci, aby chybu opravil.
27. 6. 2019Aktualizováno27. 6. 2019, 14:10|

Boeingy 737 MAX mají další potíže, tentokrát se vztlakovými klapkami

Americká společnost Boeing má další softwarový problém se strojem 737 MAX, který po březnové nehodě v Etiopii nesmí létat. Komplikaci, která se týká řízení vztlakových klapek, považuje Boeing za „relativně drobnou“. Nejmenovaní činitelé citovaní listem The Washington Post ji ale hodnotí jako kritickou pro letovou bezpečnost. Dosud se Boeing potýkal se softwarovým problémem stabilizačního systému MCAS, který etiopští vyšetřovatelé označují za jeden z faktorů březnové tragédie.
5. 4. 2019|

Mezi pádem boeingů v Etiopii a Indonésii je podle ministra „jasná podobnost“

Francouzský úřad pro bezpečnost civilního letectví (BEA) už stáhl data z letových zapisovačů ze zříceného letounu etiopských aerolinek. Etiopský ministr dopravy podle listu The Wall Street Journal řekl, že analýza dat z těchto takzvaných černých skříněk Boeingu 737 MAX ukazuje „jasnou podobnost“ s havárií letounu téhož typu indonéské společnosti Lion Air loni v říjnu. Předběžná zpráva o výsledcích vyšetřování má být podle něj hotová do 30 dnů.
17. 3. 2019|

Boeing 737 MAX nesmí do vzduchu, rozhodla po nehodě Čína. Řekovi zachránily život dvě minuty zpoždění

Čínské úřady v návaznosti na leteckou havárii v Etiopii vyzvaly k dočasnému zákazu provozu všech strojů typu Boeing 737 MAX. Aerolinky Ethiopian Airlines prozatím zakázaly start těchto strojů. Boeing 737 MAX se zřítil za rok už podruhé. Nedělní tragédii nepřežil nikdo ze 157 lidí na palubě. Podle AP byli v letadle i lidé, kteří mířili na klimatickou konferenci OSN. Jeden řecký pasažér osudný let o dvě minuty nestihl, což mu zachránilo život.
11. 3. 2019Aktualizováno11. 3. 2019, 09:04|

Při letu do Nairobi se zřítilo letadlo etiopských aerolinek. Mezi 157 oběťmi je i manželka a děti slovenského poslance

Letadlo společnosti Ethiopian Airlines se zřítilo na trase z Addis Abeby do Nairobi. Nehoda Boeingu 737 si vyžádala životy všech 157 lidí na palubě. Mezi oběťmi jsou občané 35 zemí světa. Podle dostupných informací nebyl na palubě žádný Čech, sdělilo české ministerstvo zahraničí. Mezi oběťmi jsou ale čtyři Slováci včetně manželky a dětí poslance Antona Hrnka (SNS). Příčina tragédie zatím není jasná. Etiopie vyhlásila na pondělí den smutku.
10. 3. 2019Aktualizováno10. 3. 2019, 18:43|