TÉMA

Tlumočník

Náramky i překladače. Nemocnice mají postupy, dle kterých kontrolují identitu pacientů

České nemocnice mají vypracované postupy, podle kterých kontrolují identitu pacientů. Právě proto, aby například nedošlo k záměně, jako se tomu stalo minulý týden v pondělí v pražské Fakultní nemocnici Bulovka. Důležitá je při těchto procesech také spolupráce samotného pacienta. Česká televize natáčela ve třech tuzemských zařízeních.
4. 4. 2024|

Zemřel Peter Simonischek. Hrál po boku Menzela i v komedii Toni Erdmann

Ve věku 76 let zemřel rakouský filmový a divadelní herec Peter Simonischek. Známý je například jako představitel hlavní role v rakouské komedii Toni Erdmann, která byla v roce 2017 nominovaná na Oscara. Agentura APA napsala, že Simonischek, který zemřel v noci na úterý, byl jedním z nejoblíbenějších herců Rakouska. Hlavní roli ztvárnil také ve slovensko-českém snímku Tlumočník, kde si zahrál po boku režiséra a herce Jiřího Menzela.
31. 5. 2023|

Do Varnsdorfu se jezdilo pro řidičák z celé republiky. Za korupci padlo šest obžalob

Ve Varnsdorfu na Děčínsku získaly stovky lidí řidičský průkaz neoprávněně. Obžalobě čelí šest osob, mezi nimi komisař, zástupci autoškol i tlumočník. Hrozí jim až desetiletý trest vězení. Úplatky dostávali dva komisaři od autoškol z celého Česka, jeden v průběhu vyšetřování zemřel. Stovky lidí čelí stíhání z křivé svědecké výpovědi, řekli vyšetřovatelé z děčínského policejního odboru. Je to podle nich nejspíše největší případ korupce při udělování řidičských průkazů v zemi. Případem se začne soud zabývat v červnu.
10. 5. 2023|

Tlumočníky a znalce mohou odradit nové podmínky, obávají se soudy

Soudy se obávají nedostatku znalců i tlumočníků, a to kvůli podmínkám, které platí od Nového roku. Odborníky nyní čeká třeba povinné pojištění nebo vyšší pokuty za případné chyby nebo administrativní nedostatky. Po osmnácti letech se také zvýšila horní hranice odměny – o sto korun na 450 za hodinu. Ministerstvo spravedlnosti slibovalo víc, kvůli rozpočtovým škrtům ale neuspělo.
12. 1. 2021|

Poslanci schválili pravidla pro takzvané trafiky. Zájemce o posty čekají výběrová řízení

Sněmovna v úterý schválila podobu zákonných pravidel pro výběr kandidátů do orgánů státních a polostátních firem. Poslanci také přehlasovali senátní veto návrhu nového zákona, který stanoví pravidla pro činnost soudních tlumočníků a překladatelů. Šanci získal i komunistický návrh na prodloužení základní výměry dovolené pro zaměstnance.
3. 12. 2019Aktualizováno3. 12. 2019, 19:27|
Poslanecká sněmovna

Poslanci povolí vodákům alkohol, schválili i přísnější pravidla pro znalce

Soudní znalci se zřejmě budou řídit od roku 2021 podle přísnějších pravidel, která mají zkvalitnit jejich práci. Schválila to sněmovna. Podpořila také návrh, aby vodáci by mohli plout po některých řekách s alkoholem v krvi bez hrozby pokuty.
6. 3. 2019Aktualizováno6. 3. 2019, 19:01|