TÉMA

Shahram Abdullah Zadeh

Obžalovaní kolem Zadeha si vyslechli tresty. Přitížila jim délka soudu, policie našla více důkazů

Krajský soud v Brně ve čtvrtek uložil další tresty vězení v daňové kauze kolem podnikatele íránského původu Shahrama Zadeha. Šlo o pět obžalovaných, kteří vinu popírají a nepožádali žalobce o dohodu o vině a trestu. Případy zbylých obžalovaných včetně Zadeha soud už dříve vyčlenil k samostatnému řízení, u většiny z nich už soud dohody rozsudkem schválil.
21. 10. 2021|

Soud neschválil dohodu o vině a trestu pro podnikatele Zadeha. Byly v ní chyby

Krajský soud v Brně neschválil dohodu o vině a trestu pro podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha souzeného za miliardové daňové úniky. A to kvůli výši trestu. V dohodě ale byly i chyby. Podnikatel íránského původu si v daňové kauze s žalobcem vyjednal po přiznání souhrnný trest devět let vězení a peněžitý trest sedmnáct milionů korun. Soud jednání pro novou dohodu odročil na 29. října.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 12:06|

Podnikatel Zadeh se plně doznal, daňová kauza se blíží ke konci

Podnikatel íránského původu Shahram Zadeh se ve své daňové kauze plně doznal. S žalobcem uzavírá stejně jako další obvinění dohodu o vině a trestu, ty bude muset schválit soud, uvedl dozorující státní zástupce Aleš Sosík. Obžaloba viní Zadeha z daňových úniků dvě a půl miliardy korun při dovozu pohonných hmot. Kauzou se několik let zabývá Krajský soud v Brně. Zadeh vinu dosud popíral.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 15:39|

Podnikatel Zadeh se chce dohodnout o vině a trestu v kauze daňových úniků

Podnikatel Shahram Zadeh projevil v daňové kauze, kterou projednává brněnský krajský soud, zájem dohodnout se na vině a trestu. Záležet ale bude na tom, do jaké míry dozná vinu a bude akceptovat trest, a zda případnou dohodu schválí soud, řekl dozorující státní zástupce Aleš Sosík. Termíny hlavních líčení v případu jsou nyní vypsány do konce března 2021. Zadeh vinu dosud popíral.
3. 12. 2020|

Zadeh podal dovolání proti osmiletému trestu za ovlivňování svědků

Nejvyšší soud se musí zabývat verdikty, podle kterých by měl jít do vězení za ovlivňování svědků podnikatel íránského původu Shahram Abdullah Zadeh a čtyři další lidé. Všichni podali dovolání, Zadeh se nyní připojil ke zbylé čtveřici, která se obrátila na Nejvyšší soud již dříve.
25. 3. 2020|

Ústavní soud vyhověl stížnosti íránského podnikatele Zadeha na vazbu. Na svobodu ale zatím nejde

Krajský soud v Brně se opět musí zabývat vazbou podnikatele Abdullaha Zadeha. Ten je souzený ve dvou kauzách, které se týkají daňových podvodů při prodeji pohonných hmot a ovlivňování svědků. Jeho stížnosti vyhověl Ústavní soud (ÚS), na svobodu ale zatím nemíří. Ve vazbě zůstává od prosince 2016. Aktuální nález vytýká krajskému soudu pochybení procesního rázu. Poté, co chtěl Městský soud v Brně vazbu ukončit, rozhodl krajský soud o jejím pokračování, aniž měla obhajoba možnost vyjádřit se ke stížnosti státního zástupce.
3. 9. 2019|

Ústavní soud odmítl stížnost podnikatele Zadeha. Vadila mu délka řízení i vazba

Ústavní soud (ÚS) odmítl další obsáhlou stížnost podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha. Směřovala zejména proti trvající vazbě, zpochybňovala práci justice a poukazovala na údajně nepřiměřenou délku řízení. Ústavní soudci ale upozornili na to, že kromě složitosti Zadehových kauz se na délce stíhání a vazby podepsal také Zadehův přístup a strategie obhajoby.
11. 3. 2019|

Podnikatel Zadeh dostal 3,5 roku vězení za ovlivňování svědků. Verdikt v jeho hlavní kauze ještě nepadl

Městský soud v Brně poslal Shahrama Abdullaha Zadeha na 3,5 roku do věznice s ostrahou za ovlivňování svědků v kauze daňových úniků při prodeji pohonných hmot, v níž je hlavním obviněným. Soud také rozhodl o propadnutí části Zadehova majetku v hodnotě statisíců korun. Ostatní obžalovaní dostali podmíněné tresty. Všichni se mohou odvolat do osmi dnů od doručení rozsudku. Soud také zrušil Zadehovi vazbu, avšak vzhledem k tomu, že se státní zástupce na místě odvolal v neprospěch odsouzených, zůstane v ní až do rozhodnutí krajského soudu.
5. 3. 2019|