TÉMA

Tiskový mluvčí

Babišův tým se rozpadá. Končí Prchal, Bartha i Vořechovský

Dlouholetá spolupracovnice expremiéra a neúspěšného prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) Tünde Bartha a jeho mluvčí Vladimír Vořechovský ke konci února ukončí spolupráci s hnutím ANO. Marketér Marek Prchal oznámil ukončení spolupráce se šéfem hnutí ANO již ve středu. První místopředseda hnutí Karel Havlíček má za logické, že skončil volební tým, když se v blízké budoucnosti žádné volby nekonají.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 21:56|

Mediální svět je jiný než odborný. Je krutý a expertní zásluhy v něm nehrají roli, říká exmluvčí Cikrt k Arenbergerovi

Pro většinu novinářů je ministerstvo zdravotnictví poslední měsíce nejčastějším a nejdůležitějším zdrojem informací. Komunikace s úřadem ale často vázla, dosavadní zkušenosti teď proto žurnalisté srovnávají s novým vedením ministerstva. Pozici Petra Arenbergera (za ANO) a jeho mluvčí v rozhovoru pro pořad Newsroom ČT24 popsal zdravotnický novinář a někdejší mluvčí resortu Tomáš Cikrt. Nový ministr je podle něj zkušený komunikátor, který je ale ve specifické situaci.
21. 4. 2021|

Psát s vtipem a ironií je u mluvčích veřejných institucí trend. Zvažují však podíl humoru a informací

Náplní jejich práce je informovat, vysvětlovat nebo upozorňovat novináře i veřejnost. Tiskoví mluvčí to můžou plnit tradičním způsobem pomocí strohých tiskových zpráv anebo moderně pomocí vtipných příspěvků na sociálních sítích. Právě druhý styl si přivlastňuje víc a víc mluvčích, „hitem“ na Facebooku jsou teď například profily městské policie Přerov a Pardubice. Proč se instituce uchylují k takovému stylu komunikace a jaká jsou její rizika, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
27. 3. 2021|

Přívětivá mluvčí a zcela ženský tým. Trumpův Twitter střídá v Bílém domě tradiční tiskové oddělení

Čtyřletá nevraživost mezi prezidentem Spojených států a novináři je u konce. Joe Biden mění vše, co Donald Trump v přístupu k médiím započal. Nově úřadující prezident sestavil tiskový tým výhradně z žen, které slibují klasické tiskové brífinky, otevřenost a transparentnost. Tedy to, na co si média za vlády Donalda Trumpa odvykla. Nová mluvčí prezidenta už začala občanům odpovídat také na sociální síti Twitter.
30. 1. 2021|
Newsroom ČT24

Blokování novinářů na Twitteru si neumím představit, říká mluvčí BIS Šticha

Díky kauze s drahými mobilními daty k sobě nedávno nepřitáhla pozornost jen ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO), ale i její mluvčí Milan Řepka. A to ve chvíli, kdy vstoupil do rozhovoru šéfky resortu a reportéra České televize. Později Řepka téhož novináře, ještě s jedním dalším, zablokoval na svém twitterovém účtu. Ojedinělý případ, nebo ukázka proměny profese mluvčího? Tématu, jak by se k sobě měli tiskoví mluvčí a novináři chovat na sociálních sítích, se věnoval nedělní Newsroom ČT24. Hostem byl mluvčí Bezpečnostní informační služby Ladislav Šticha.
3. 3. 2019|