TÉMA

Rys

Medvědi, rysi i vlci. Vrcholným predátorům se u nás daří, riziko představují minimální

V České republice žijí čtyři druhy velkých šelem, přičemž se dá říci, že se jim v naší krajině daří stále lépe. Pro člověka z toho větší rizika zatím neplynou, přesto se u některých druhů už zavádějí pravidla, jak odhalit případné nebezpečné kusy.
18. 3. 2024|

V žaludku měla ukousanou tlapu a čekala šest mláďat. Kvůli upytlačené vlčici padlo trestní oznámení

Ochranáři z Broumovska podali trestní oznámení kvůli upytlačené vlčici. V lese ji našla skupina motocyklistů. Zvíře bylo chycené do oka zřejmě několik týdnů, než vysílením uhynulo. V rezervacích napříč Českem nejde o jediný případ. Další se staly na Šumavě, kde pytláci ulovili několik rysů.
20. 6. 2023|

Na Šumpersku se volně pohybuje rys, který se nikoho nebojí. Napadá zvířata, lidem ale neubližuje

Zemědělce a chovatele dobytka i drůbeže v okolí Hanušovic na Šumpersku trápí volně žijící rys, který postrádá plachost. Na svědomí už má roztrhané jehně, téměř dvě desítky slepic, pro které vlezl i do kurníku. Troufl si i na stádo daňků ve výběhu. Lidé ho běžně vídají i přímo v obcích. Poprvé se v oblasti objevil asi před měsícem. S největší pravděpodobností přišel z Polska, kde byl vypuštěn v rámci projektu návratu rysa do volné přírody.
11. 6. 2021|

Zoo v Ostravě utratila mladé rysy. Podle chovatelů je to běžná praxe, spolky protestují

Ostravská zoo utratila dva mladé rysy karpatské, jde podle ní o přirozenou ochranu druhu. Podobnou situaci musí řešit i další zoologické zahrady například s jeleny nebo hrochy. Některé spolky proti usmrcování mláďat protestují.
20. 5. 2020|

Počet rysů v českých lesích mírně narůstá, tvrdí mezinárodní průzkum

Ohrožených rysů v české přírodě mírně přibývá. Potvrdil to mezinárodní monitoring projektu 3Lynx, který kočkovité šelmy sleduje i za hranicemi Česka. Správa Šumavského národního parku, ministerstvo životního prostředí i ekologické organizace sledují pohyb rysů na ploše zhruba třinácti tisíc kilometrů čtverečních.
8. 3. 2020|

Vlčí smečka z Beskyd a Javorníků přivedla na svět sedm mláďat. Pokud přežije polovina, bude to úspěch

Vlčí smečka, která se pohybuje v Beskydech a Javorníkách, letos přivedla na svět sedm vlčat. Narození mláďat je úspěchem zejména proto, že počet vlků je v této oblasti velmi nízký. Je to navíc poprvé, co se podařilo rozmnožení vlků v této oblasti zdokumentovat, a to od jejich návratu v 90. letech minulého století.
7. 8. 2019|

Fotografa na Šumavě překvapila skupina rysů. Natočil ji na mobil

Na Šumavě vznikly další unikátní záběry rysů. Fotograf Vladimír Čech z Domažlicka zachytil ve volné přírodě celou skupinu těchto šelem, když šel kontrolovat fotopasti. Jeho sbírka je ale plná ojedinělých snímků, které vznikají při expedicích po celém světě, kam vyráží se svým otcem. Vyfotili například levharta sněžného.
1. 3. 2019|