TÉMA

Babička

Noc byla v ulicích francouzských měst klidnější. Nepokoje se ale šířily za hranice, i do Švýcarska

Policisté ve Francii při páté noci nepokojů, které začaly po smrti mladíka zastřeleného při silniční kontrole, zadrželi opět stovky lidí. Podle ministra vnitra byla ale situace výrazně klidnější než dříve. Lépe se na noční násilnosti připravili ve srovnání s předchozí nocí policisté v Marseille i v Lyonu, kde se podařilo zabránit rabování obchodů. Francouzská prokuratura v neděli dopoledne uvedla, že během nepokojů se na pařížském předměstí L'Haÿ-les-Roses stal terčem pokusu o vraždu místní starosta.
2. 7. 2023Aktualizováno2. 7. 2023, 21:03|

Biden v texaském Uvalde uctil památku obětí útoku. Postup složek při zásahu prošetří ministerstvo

Americký prezident Joe Biden s manželkou položili květiny u základní školy v texaském městě Uvalde, kde 18letý útočník v místní základní škole zastřelil 19 dětí a dvě učitelky. Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že prošetří postup zasahujících složek při útoku ve škole.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 23:59|

Jakoukoliv ctižádostivou ženu z té doby je třeba obdivovat, říká o roli Boženy herečka Anna Kameníková

Česká televize v neděli uvedla první část ze čtyřdílné minisérie Božena. Spisovatelku Boženu Němcovou ztvárňují v různých etapách jejího života herečky Anna Kameníková a Aňa Geislerová. Autorku Babičky, Divé Báry nebo pohádek tvůrci představují více jako ženu toužící po svobodě než jako součást povinné četby. Jednotlivé díly odvysílá ČT1 vždy v neděli večer, ten první je již ke zhlédnutí i na iVysílání.
4. 1. 2021|

V ruském městě se o děti starají náhradní babičky. Projekt pomáhá samoživitelkám

V ruském Vladimiru nedaleko Moskvy se ujal projekt, který spojuje aktivní seniorky s matkami samoživitelkami. Ty pak v rodinách fungují jako babičky, které se starají o děti. Služba přitom není za peníze a je zcela dobrovolná.
17. 12. 2019|

Zemřel herec Jiří Pecha. Četník z Balady pro banditu, revírník z Poslední leče i náladová Babička

Ve věku nedožitých pětasedmdesáti let zemřel herec Jiří Pecha. Divadelník, kterého proslavila mimo jiné hlavní role v revuální adaptaci Babičky Boženy Němcové, svůj profesní život spojil s divadlem Husa na provázku a spoluprací s Bolkem Polívkou.
28. 2. 2019Aktualizováno28. 2. 2019, 18:48|