TÉMA

Guggenheimovo muzeum

S pomocí Václava Havla roztančil proluku na nábřeží Prahy. Architekt Milunič slaví osmdesátku

Veřejnost ho zná jako autora Tančícího domu. Český architekt chorvatského původu Vlado Milunić má ale kromě spolupráce s kanadsko-americkým architektem Frankem Gehrym na kontě i mnoho veřejně prospěšných budov. Do povědomí se zapsal i pro své názory na podobu pražských sídlišť či mrakodrapovou zástavbu. Rodák z Chorvatska, který ale od šestnácti žije v Česku, slaví osmdesátku.
3. 3. 2021|

Slovensko částečně otevřelo školy a zruší většinu omezení. Řím pustil návštěvníky do Kolosea

Obyvatelé řady evropských zemí se v pondělí dočkali další vlny uvolňování koronavirových opatření. V Itálii jsou znovu přístupné některé památky včetně římského Kolosea. V Nizozemsku se otevřely kavárny, muzea a střední školy, v Norsku bary a zábavní parky. Postupně se začínají zmírňovat restrikce i ve Velké Británii. Částečně se tam otevírají školy, stejně jako na Slovensku. Tamní premiér oznámil zrušení většiny omezení.
1. 6. 2020Aktualizováno1. 6. 2020, 20:03|

Jak jezdit k Jadranu a bydlet na Měsíci. Studenti postavili utopická města

Město na Měsíci, na vlakových kolejích nebo vytesané do skály patří mezi devět studentských projektů, které vystavuje Centrum současného umění DOX. Jejich autoři zkoumali prostřednictvím utopických studií možnosti urbanismu. Jedna z nich propůjčila název i celé výstavě – Galegion.
18. 2. 2020|

Na seznam UNESCO přibyla krajina italského prosecca i Guggenheimovo muzeum

Na Seznam světového dědictví UNESCO přibyla kopcovitá krajina na severovýchodě Itálie, z níž pochází nejkvalitnější šumivé víno prosecco, či osm budov amerického architekta Franka Lloyda Wrighta, například Guggenheimovo muzeum v New Yorku. Výbor pro světové dědictví UNESCO na zasedání v ázerbájdžánském hlavním městě o víkendu rozhodl i o zapsání kladrubského hřebčína a hornického regionu Krušnohoří/Erzgebirge.
8. 7. 2019|

Muž, který nechal domy plout, tančit a ohromovat. Architekt Frank Gehry slaví devadesátiny

Frank O. Gehry svou tvorbou ukazuje, že domy nemusí být jenom krychle. S kubistickým nadšením si pohrává s tvary budovy, které se kroutí a svíjejí. Každý jeho počin se pak stává v podstatě automaticky turistickou atrakcí, své o tom ví například španělské Bilbao s Guggenheimovým muzeem. Gehry ale zanechal stopu i v Česku, kde spolupracoval na pražském Tančícím domě. Otec odvážných architektonických počinů teď slaví devadesáté narozeniny.
28. 2. 2019|