TÉMA

Kleť

Prezident Pavel zahájil návštěvu jižních Čech. Vystoupal na Kleť, podpořil jadernou energetiku

Pro urychlenou stavbu malého modulárního reaktoru v Temelíně se při své návštěvě Jihočeského kraje vyslovil prezident republiky Petr Pavel. Míní, že by ho měl stát začít stavět zároveň s novým blokem v Dukovanech. Prezident v jižních Čechách navštívil České Budějovice, kde se setkal se zástupci samospráv, vystoupil na Kleť a první den návštěvy regionu uzavře v Českém Krumlově.
18. 7. 2023|

Vesmíre, tohle je Špilas. Vědci dali jméno nedávno objevené planetce

Brněnský hrad Špilberk a zároveň i specifická brněnská mluva hantec mají nově svůj otisk ve vesmíru. Objevitelé planetky dosud označované číslem 401820 z jihočeské Observatoře Kleť ji pojmenovali (401820) Špilas. Mezinárodní astronomická unie to schválila.
13. 9. 2022|

O víkendu zasáhla Zemi planetka. Její dopad se díky českým astronomům podařilo předpovědět

V noci z pátku na sobotu vstoupil do zemské atmosféry malý asteroid, který těsně před půlnocí narazil do naší planety někde v moři nedaleko Islandu. Těleso měřilo asi tři metry, takže srážka nezpůsobila žádné škody, pozoruhodné ale je, že se dopad podařil předpovědět. Něco takového se zatím stalo jen zcela výjimečně. Astronomové věděli, že je na kolizním kurzu, a přesně spočítali, kde a kdy k nárazu dojde.
16. 3. 2022|

Přechod na DVB-T2 po pauze kvůli koronaviru opět pokračuje. Tentokrát se týká Jihočeského kraje

Přechod na nový standard digitálního pozemního televizního vysílání DVB-T2 po pauze způsobené epidemií koronaviru znovu startuje. Podle nového harmonogramu, který v podstatě jen prodloužil celý proces o čtyři měsíce, se tentokrát v úterý 14. července vypíná multiplex 1 v DVB-T v případě vysíláčů na Kleti a Mařském vrchu.
14. 7. 2020|

V úterý Zemi jen těsně minula planetka. „Málem se dotknula družic na geostacionární dráze“

V úterý Zemi velice těsně minul asteroid 2020 HS7. „A to tak těsně, že se málem dotknul družic na geostacionární dráze,“ uvedli experti z observatoře Kleť.
29. 4. 2020|

V sobotu minula Zemi jen těsně planetka. Přiblížila se na 70 tisíc kilometrů

Kolem Země proletěla planetka 2020 BH6. Nejblíže se k naší planetě dostala v sobotu nad ránem, konkrétně v 6:11 středoevropského času, informovali astronomové z Observatoře Kleť.
27. 1. 2020|

Hvězdná obloha za jedenáct milionů. V Budějovicích otevřeli nové planetárium

Českobudějovická hvězdárna získala nové digitální planetárium. Nabídne výrazně vyšší rozlišení, což umožní lepší pozorování vesmíru. Náklady na pořízení činily 11 milionů korun, přičemž jde o první technologii tohoto druhu v Jihočeském kraji a pátou v Česku.
26. 2. 2019|