TÉMA

Vranov nad Dyjí

Je libo varenyky a šarlotku? O restauraci s ukrajinskou kuchyní ve Vranově je zájem

Zájem hostů o novou restauraci s ukrajinskou kuchyní Buď Laska (v ukrajinštině „prosím“) ve Vranově nad Dyjí je velký. Jedná se o ojedinělý projekt, ve kterém se podařilo zkombinovat charitativní pomoc s gastronomií. Lidé, kteří přijedou do Vranova za památkami a přírodou, mohou ochutnat autentická ukrajinská jídla, která připravují Ukrajinky na útěku před válkou.
11. 6. 2022|

Divoká a nespoutaná Šumava a mimořádně pestré Podyjí. Oba národní parky slaví třicet let

Podyjí a Šumava. První je svou rozlohou 62,6 kilometru čtverečních vůbec nejmenším národním parkem v Česku, druhý naopak největším – rozprostírá se na 680 kilometrech čtverečních. A oba tyto parky spojuje nejen jejich vznik záhy po sametové revoluci a to, že vznikly v místech bývalé železné opony, ale také fakt, že „jim předcházel sen o národním parku, který byl u regionální i odborné veřejnosti poměrně zakořeněn“, podotkl ředitel národního parku Šumava Pavel Hubený. A společná je jim především „ochrana přírodního a kulturního dědictví společnosti, které spočívají v neopakovatelnosti obou typů krajin a jejich jedinečné přírody“, doplnil ředitel národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl.
20. 3. 2021|

Vodohospodáři napouštějí po rekonstrukci Opatovickou přehradu a chystají se na opravy Letovické

Povodí Moravy dokončuje opravy vodní nádrže Opatovice, odkud bere vodu 42 tisíc lidí na Vyškovsku. Stavební práce trvaly zhruba dva roky a stály 95 milionů korun. Na léto se turistům i místním otevře také opravená koruna hráze ve Vranově nad Dyjí. Naopak v Letovicích se práce teprve chystají.
25. 2. 2019|