TÉMA

Saad Harírí

Libanonskou vládu má sestavit Harírí, kterého loni smetly protesty

Libanonský prezident Michel Aún požádal někdejšího premiéra Saada Harírího, aby se pokusil sestavit příští vládu. Harírí už premiérský úřad v minulosti zastával několikrát. Naposledy odstoupil před rokem kvůli mohutným protivládním demonstracím. Země je bez vlády od srpna.
22. 10. 2020Aktualizováno22. 10. 2020, 19:05|

Protestující Libanon se dočkal nové vlády. Jsme tým záchranářů, slibuje premiér Dijáb

Bouřící se Libanon má po složitém vyjednávání novou dvacetičlennou vládu. Povede ji profesor Americké univerzity v Bejrútu a někdejší ministr školství Hasan Dijáb a dvě ministerská křesla obsadí radikální strana Hizballáh. Dijáb označil nový kabinet za „tým záchranářů“. Za prioritu považuje udržení stability v zemi, kde už měsíce probíhají protesty mimo jiné kvůli tíživé ekonomické situaci.
21. 1. 2020|

Revolta v Iráku a Libanonu. Sektářský systém má zabránit válce, posiluje ale korupci a Írán

Masivní protivládní protesty v Iráku a v Libanonu už vedly ke slibům reforem a předčasných voleb. Demonstranti však požadují víc. Za zkorumpovaností politických elit vidí i sektářský systém, který funguje v obou blízkovýchodních státech po dekády a který má zabránit krveprolití. V obou zemích jej pomáhaly nastolit zahraniční mocnosti. Protestující teď volají po změně – systému, kde budou obsazovány klíčové pozice dle zásluh, nikoli příslušnosti k menšině. Podle expertů však větší reformy nejsou příliš reálné i kvůli tomu, že sektářství vyhovuje Íránu, který tak šíří svůj vliv v regionu.
13. 11. 2019|
Doporučujeme

Když hvězdná ekonomika nestačí. Za bouřemi v Chile je extrémní nerovnost, lidé chtějí konec Pinochetovy ústavy

Hořící barikády a vojáci v ulicích Santiaga de Chile v posledních týdnech překvapili svět. Po tři desítky let prosperující demokratická země upadla do chaosu po zanedbatelném zvýšení cen jízdného v metru. Obyvatelům frustrovaným nerovností, vysokými životními náklady a lhostejností elit došla trpělivost. Žádají reformu systému i novou ústavu, která nebude bazírovat na soukromém vlastnictví tolik jako ta pocházející z dob diktátora Augusta Pinocheta. Napětí spojené se špatnou ekonomickou situací přitom sílí i v dalších státech Jižní Ameriky, stejně jako na Blízkém východě.
31. 10. 2019Aktualizováno3. 11. 2019, 12:26|

Libanonský prezident požádal premiéra Harírího, aby zatím zůstal v úřadu

Libanonský premiér Saad Harírí a jeho vláda můžou zůstat ve svých funkcích ještě několik měsíců. Harírí sice v úterý oznámil demisi celého svého kabinetu, prezident Michel Aún ho ale ve středu požádal, aby se svými ministry zůstal v úřadu, dokud nebude sestavena vláda nová. Harírí rezignoval pod tlakem dvoutýdenních demonstrací, sestavení nové vlády však v Libanonu obvykle trvá několik měsíců. Někteří demonstranti chtějí v protestech pokračovat.
30. 10. 2019|

Libanonská vláda po mohutných protestech končí. „Dospěl jsem do mrtvého bodu,“ oznámil Harírí

Libanonský premiér Saad Harírí oznámil, že jeho vláda rezignuje. Reagoval tak na téměř dva týdny trvající protivládní protesty kvůli korupci a ekonomické krizi. Harírí vyzval Libanonce, aby ochránili občanský mír. Důstojnost a bezpečnost země označil za důležitější než politické funkce, které „přicházejí a odcházejí“.
29. 10. 2019|

Libanonští politici budou brát poloviční plat. Davy demonstrantů přesto volají po demisi vlády

V Libanonu trvají protivládní demonstrace, přestože kabinet přijal rozsáhlé reformy, které měly napětí v zemi uklidnit. Mezi změny patří i snížení platů politiků na polovinu nebo finanční pomoc rodinám žijícím v chudobě. Volání po demisi kabinetu zní Libanonem už týden; demonstranti ho viní z masivní korupce a neschopnosti řešit ekonomickou krizi. Úřady zpřísnily bezpečnostní opatření v Bejrútu, aby zabránily dalšímu blokování hlavních ulic.
22. 10. 2019Aktualizováno22. 10. 2019, 12:41|

Babiš na úvod summitu EU a arabských států jednal s iráckým prezidentem a navštívil české vojáky

V Egyptě v sobotu začal historicky první summit mezi Ligou arabských států (LAS) a Evropskou unií. Účastní se jej i český premiér Andrej Babiš (ANO). Jednat už stihl s iráckým prezidentem Barhamem Sálihem a libanonským premiérem Saadem Harírím. Se Sálihem diskutovali o bezpečnostní situaci, podpoře boje proti Islámskému státu, poválečné rekonstrukci země i vzájemných ekonomických vztazích. Na probírání konkrétních projektů ale podle předsedy vlády nedošlo.
24. 2. 2019Aktualizováno24. 2. 2019, 18:58|