TÉMA

Hromadný hrob

Z prezidenta obžalovaným v Haagu. Začíná proces s bývalým kosovským povstaleckým vůdcem Thaçim

Přezdívá se mu Had. Údajně kvůli nevypočitatelnosti i kvůli tomu, že dokázal neustále unikat srbské policii, která po něm intenzivně pátrala. Bývalý vůdce povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) a pozdější prezident nezávislého Kosova Hashim Thaçi ale podle vyšetřovatelů zřejmě dlouho unikal i odpovědnosti za některé své vlastní činy. Obžaloba zvláštního haagského tribunálu ho viní z toho, že se během války za nezávislost dopustil zločinů, kvůli kterým nyní stojí před soudem.
3. 4. 2023|

Lipavský vyzval kvůli Izjumu k ustavení zvláštního mezinárodního tribunálu, ukrajinská ofenziva pokračuje

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vyzval v souvislosti se zprávami o nálezu hromadných hrobů v ukrajinském městě Izjum k rychlenému ustanovení zvláštního mezinárodního tribunálu, který bude pracovat na stíhání této agrese. Lipavský to uvedl na Twitteru. Podobné útoky vůči civilnímu obyvatelstvu v 21. století označil za nemyslitelné a odporné a nelze je podle něj přehlížet. Ukrajinská armáda mezitím nadále pokračuje v ofenzivě na severovýchodě. Rusové ale podle britských zpravodajských služeb budou zbývající okupované oblasti v Charkovské oblasti tvrdošíjně bránit.
17. 9. 2022|

V Izjumu našli 440 čerstvých hrobů

V ukrajinském Izjumu se po jeho osvobození Kyjevem našlo provizorní pohřebiště se 440 hroby. Uvedli to šéf policejních vyšetřovatelů v oblasti Serhij Bolvinov pro Sky News a vládní zmocněnec pro nezvěstné Oleh Kotěnko pro Nastojaščeje vremja a Hromadske.
15. 9. 2022Aktualizováno15. 9. 2022, 23:59|

U kostela v Havlíčkově Brodě se našly masové hroby, zřejmě jsou v nich oběti husitských válek

V Havlíčkově Brodě našli archeologové na bývalém hřbitově u děkanského kostela několik hromadných hrobů. Podle prvního předpokladu by v nich mohly být uložené oběti husitských válek. Některé kosterní ostatky budou podrobené antropologickému zkoumání. Průzkum v terénu se provádí od začátku července v souvislosti s obnovou další části městského parku Budoucnost. Potrvá ještě dva až čtyři týdny, řekl Jan Vizner ze společnosti Archaia, který tam vede archeologické práce.
24. 8. 2022|

U Kyjeva se našel další masový hrob. Rusové nastražují miny v domácnostech i autech

V obci Buzova u Kyjeva místní objevili další hromadný hrob. Východ Ukrajiny v noci čelil intenzivnímu ostřelování. Kyjev se chce před rozhovory o příměří soustředit na obranu území, například Mariupolu. Rusové pokračují ve snahách zastrašit civilisty – například schovávají v domácnostech výbušniny. Potřetí od začátku války došlo k výměně zajatců. V neděli má fungovat devět humanitárních koridorů. Ruské jednotky v neděli zcela zničily civilní letiště v třetím největším ukrajinském městě Dnipru, uvedli to ukrajinští představitelé.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 16:20|

V Kanadě našli hromadný hrob s ostatky 215 žáků. Oddělování dětí od rodin původních obyvatel se dělo běžně

Kanadská veřejnost se vzpamatovává ze šoku, který způsobil nález hromadného hrobu s ostatky 215 dětí z domorodých kmenů. Mezi lety 1883 a 1996 odebraly úřady rodinám původních obyvatel na 150 tisíc dětí a umístily je do převýchovných internátů. Děsivý objev v jednom z nich odhalil temnou kapitolu země, která se dnes prezentuje jako domov pro všechny národy a rasy.
1. 6. 2021|

Praha odmítla exhumovat z hromadného hrobu ostatky matky bratří Mašínů

Pražský magistrát nevyhověl žádosti Zdeny Mašínové exhumovat ostatky její matky Zdeny na Ďáblickém hřbitově. Zdena Mašínová starší, kterou kvůli činnosti jejího muže a synů věznil nacistický i komunistický režim, byla pohřbena do hromadného hrobu. Exhumace není podle magistrátu možná bez prověření možností, jak by proces probíhal.
15. 2. 2019Aktualizováno15. 2. 2019, 17:43|