TÉMA

Zdena Mašínová starší

Snahy o vyzvednutí ostatků Zdeny Mašínové po nezdaru na ďáblickém hřbitově končí

Při průzkumné sondě hromadného hrobu na ďáblickém hřbitově sice archeologové našli dvě zachovalé kostry dospělých lidí a další kosterní pozůstatky, antropologové však vyloučili, že by některá z nich mohla patřit Zdeně Mašínové starší. Informovali o tom členové týmu, který sondu prováděl, a radní Prahy Milena Johnová (Praha Sobě). Ta uvedla, že s ohledem na to, že jiné indicie o umístění ostatků neexistují, tím snahy o vyzvednutí končí. Město podle ní plánuje na hřbitově pietní úpravy.
23. 7. 2020|

Archeologové v Ďáblicích nenašli ostatky Zdeny Mašínové, uvedla její dcera

Archeologové při průzkumu hromadného hrobu na pražském ďáblickém hřbitově nenašli ostatky Zdeny Mašínové starší. Televizi CNN Prima NEWS to řekla její dcera Zdena Mašínová mladší. Hromadný hrob nechal prozkoumat magistrát. Výsledek nechtěli jeho zástupci ani archeologové komentovat s odkazem na čtvrteční tiskovou konferenci.
22. 7. 2020|

Po Toufarovi další exhumace. V hromadném hrobě hledají archeologové ostatky Zdeny Mašínové

Na ďáblickém hřbitově v Praze se připravuje další exhumace významné osobnosti. Po umučeném faráři Josefu Toufarovi by archeologové mohli vyzvednout také ostatky Zdeny Mašínové. Jestli na místě opravdu jsou, zjistí v příštích dnech sonda. Písemné dokumenty chybějí.
9. 7. 2020|

Lidé si připomněli Miladu Horákovou a další oběti totality

Kritika sílícího vlivu komunistické strany a sporů o exhumaci ostatků politických vězňů byly hlavním motivem projevů, které zazněly při vzpomínce na oběti totality. K pietě se sešly asi čtyři desítky lidí na hřbitově v pražských Ďáblicích, kde je pohřbeno asi 200 lidí nepohodlných komunistickému režimu. Další pietní setkání se odehrálo odpoledne na Slavíně, kde si lidé připomněli, že ve čtvrtek uplyne 69 let od úmrtí Milady Horákové.
26. 6. 2019|

Praha se dohodla se Zdenou Mašínovou. Ostatky její matky vyzvedne z hromadného hrobu

Praha se domluvila se Zdenou Mašínovou mladší na vyzvednutí ostatků její matky z hromadného hrobu politických vězňů na Ďáblickém hřbitově. Nyní město začne dohledávat nutné dokumenty a poté vyřídí povolení k exhumaci. Kdy přesně by se mohla uskutečnit, zatím není jasné.
25. 3. 2019Aktualizováno25. 3. 2019, 16:45|

Praha změnila názor. Začne jednat s Mašínovou o exhumaci ostatků její matky z hromadného hrobu

Pražský magistrát změnil původně zamítavý postoj a začne jednat se Zdenou Mašínovou, která žádá o exhumaci ostatků své matky Zdeny na Ďáblickém hřbitově. Zástupce města například zajímá, zda zná přesné místo uložení ostatků, řekl předseda TOP 09 a pražský zastupitel Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil. Zdena Mašínová starší, kterou věznili nacisté i komunisti, byla pohřbena do hromadného hrobu. Magistrát původně exhumaci odmítl s tím, že není možná bez prověření možností, jak by se proces odehrával.
18. 2. 2019|

Praha odmítla exhumovat z hromadného hrobu ostatky matky bratří Mašínů

Pražský magistrát nevyhověl žádosti Zdeny Mašínové exhumovat ostatky její matky Zdeny na Ďáblickém hřbitově. Zdena Mašínová starší, kterou kvůli činnosti jejího muže a synů věznil nacistický i komunistický režim, byla pohřbena do hromadného hrobu. Exhumace není podle magistrátu možná bez prověření možností, jak by proces probíhal.
15. 2. 2019Aktualizováno15. 2. 2019, 17:43|