TÉMA

Zvuk

Protiválečný film točený v Česku triumfoval na cenách BAFTA. Cenu má i zvukař Viktor Prášil

Německý snímek Na západní frontě klid získal sedm sošek BAFTA včetně té za nejlepší film roku. Britská akademie filmového a televizního umění ocenila na nedělním slavnostním ceremoniálu v Londýně v kategorii nejlepší zvuk i Čecha Viktora Prášila. Ten je nominovaný také na Oscara – stejně jako další tři Češi, kteří pracovali na adaptaci Remarqueovy protiválečné klasiky točené předloni v Česku.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 22:27|

Vinyl se vrátil ve velkém, posluchač touží po rituálu. Hovoří se i o ekologii

Původně šelakové a později umělohmotné desky představovaly hlavní hudební nosiče dvacátého století. V osmdesátých letech se ale na trhu objevily kompaktní disky, které na nějaký čas vinyly vytlačily. Nyní jsou vinylové desky již několik let na vzestupu a jejich prodeje meziročně rostou i dvojciferným tempem. Loni zájem pokořil sedm set milionů kusů, a byl tak největší za poslední tři dekády. Svou roli v tom podle některých vydavatelů paradoxně sehrály streamovací platformy či pandemie covidu-19. V poslední době se také kvůli varování environmentálních organizací někteří výrobci snaží jít při produkci desek udržitelnější cestou.
14. 1. 2023|

Slyšet počasí. Meteorologie poznává svět více smysly

Pozorování počasí je většinou spojené se zrakem, v meteorologii se ale využívá více smyslů. Často je to zvuk.
3. 12. 2022|

Chraňte si uši před hlukem, vyzývají organizátoři Deafemberu, měsíce osob s postižením sluchu

Ztráta sluchu může potkat každého, varuje organizace Tichý svět, která pořádá kampaň s názvem Deafember. Organizátoři upozorňují, že je potřeba si svůj sluch chránit, pro neslyšící nabízejí nonstop on-line tlumočení a přepis znakové řeči do textu.
22. 9. 2022|

Není blesk jako blesk. Meteorolog vysvětluje, které jsou nejnebezpečnější

Blesků je celá řada a žádný není stejný. Odlišný je sice každý jednotlivý blesk, ale dělí se do několika základních kategorií.
1. 7. 2021|

Akustické experimenty ve vizuálním umění: hřmotiče, elektrický proud i bouchnutí víkem klavíru

Jak moc se změnilo výtvarné umění, když do něj vstoupil zvuk, mohou posoudit a zároveň si i vyzkoušet návštěvníci aktuální výstavy v Galerii hlavního města Prahy. Instalace Zvuky, kódy, obrazy se zaměřuje na akustický experiment ve vizuálním umění: od inspirace hudbou přes zvukové objekty až k videoartu.
16. 6. 2019|

Ceny Vinyla: ZVUK měl loni dobrý zvuk. Dobře znělo i Povodí Ohře a Bílej kluk

Cenu Vinyla za nejlepší desku roku 2018 získala kapela Povodí Ohře za stejnojmenné album. Loňským objevem je podle hudebních publicistů producent, jenž vystupuje pod jménem Bílej kluk. Jako počin roku ocenila porota aktivity platformy ZVUK, která se věnuje hudebnímu vzdělávání. O vítězích rozhodly tři desítky kritiků a novinářů.
14. 2. 2019|