TÉMA

Třebonín

Kvůli železničnímu tunelu se bude muset zřejmě zbourat část hotové D3 u Ševětína

Část hotové jihočeské dálnice D3 Ševětín–Borek čekají stavební úpravy. Provoz tam bude v budoucnu možná i několik let omezený, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Příčinou je plánovaná stavba Chotýčanského tunelu, jenž bude součástí IV. železničního koridoru. Na svém severním konci by měl tunel křižovat dálnici D3. Bude nutné část hotové dálnice zbourat, informoval server Zdopravy.cz. Informaci potvrdil také mluvčí Správy železnic (SŽ) Dušan Gavenda. Tunel povede pod dálnicí.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 17:36|

Po téměř dvou letech skončila uzavírka mezi Dobrou Vodou a Českými Budějovicemi

Skončila uzavírka mezi Dobrou Vodou a Českými Budějovicemi, která komplikovala dopravní situaci při příjezdu do města. Trasa byla uzavřena kvůli stavbě dálnice D3. Obyvatelé Dobré Vody museli z Českých Budějovic jezdit po objížďce ve směru na Srubec, kde se často tvořily kolony.
26. 6. 2023|

Stavbu další části dálnice D3 komplikuje bahnité podloží. Práce se zřejmě prodlouží zhruba o rok

Začalo stavební řízení na dvanáctikilometrový úsek dálnice D3 mezi osadou Kaplice-Nádraží a Nažidly. Pro stavbaře by mělo jít zřejmě o nejnáročnější část dálnice na jih od Českých Budějovic. Pokud se u Nažidel začne stavět příští rok podle plánu, stane se tak po dvaceti letech od tragické nehody autobusu, při které tam zahynulo dvacet cestujících. Předpokládané náklady na stavbu nového úseku jsou zhruba 6,5 miliardy korun bez DPH.
7. 11. 2022|

Dálnice povede z Budějovic na hranice o rok později, připouští ŘSD. Stavbu zdrží bažinatý terén u Kaplice

O rok déle, než silničáři předpokládali, potrvá stavba dálnice D3 od Českých Budějovic na rakouské hranice u Dolního Dvořiště. V rozhovoru pro ČTK to připustil šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Složitější bude stavba dálnice u Kaplice, kde je problém s podložím. Dřívější plány ŘSD předpokládaly, že napříč Jihočeským krajem by se mohlo po dálnici jezdit v roce 2025, nově silničáři uvádějí až rok 2026.
16. 10. 2022Aktualizováno16. 10. 2022, 15:19|

Dálniční obchvat Českých Budějovic bude mít rok zpoždění, alespoň část by se však mohla otevřít dříve

Dokončení dálnice D3 u Českých Budějovic se o rok zdrží. Oznámil to ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO), podle kterého jde kvůli spodní vodě pomalu stavba kilometrového tunelu. Části dálnice, která poslouží jako obchvat dopravou přetíženého města, by ale mohli začít motoristé využívat již před zprovozněním tunelu. Ministerstvo však zatím jedná o tom, jak by nedokončená dálnice mohla fungovat.
5. 2. 2021Aktualizováno5. 2. 2021, 18:06|

Sdružení firem, které staví D3 u Hodějovic, opustila italská společnost. Práce ale pokračují

Italská firma Salini Impregilo z italsko-slovenského sdružení firem Salini Impregilo a Doprastav, které staví část dálnice D3 Hodějovice–Třebonín za sedm miliard korun, uskupení v podstatě opustila. Firmy změnily poměr podílů na zakázce. Salini Impregilo má nově pouze 0,01 procenta, Doprastav 99,9 procenta. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.
3. 9. 2019|

U Českých Budějovic začaly přípravné práce pro stavbu dálnice D3. Začne se na konci března

U Českých Budějovic začaly přípravné práce na stavbu dalších úseků dálnice D3, která bude sloužit i jako obchvat krajského města. Ředitelství silnic a dálnic ale zatím nepodepsalo smlouvu s vítěznou firmou na úsek mezi Úsilným a Hodějovicemi. Jiný uchazeč totiž napadl zadání zakázky ve výběrovém řízení. Stroje na tomto úseku tak pracují jen v provizorním režimu.
1. 3. 2019|

Po dvou letech vybírání firmy se může stavět dálnice z Budějovic do Rakouska

Ředitelství silnic a dálnic uzavřelo smlouvu na výstavbu dálnice D3 od Českých Budějovic na jih. Úsek Hodějovice–Třebonín bude částečně tvořit obchvat města, ale zároveň po něm auta dojedou až do okresu Český Krumlov. Na uzavření smlouvy jako první upozornil server Zdopravy.cz. Dvanáctikilometrový úsek dálnice podle kontraktu postaví italsko-slovenské sdružení JV Salini Impregilo/Doprastav za 5,8 miliardy korun bez DPH.
13. 2. 2019|