TÉMA

Jiří Bělohlávek

Narodil se jako první v samostatné republice. „Zlatý střed mezi Západem a Východem,“ říká o Česku

Narozeniny neslaví na Nový rok jen Česká republika, ale i Jakub Vala. Vteřinu po půlnoci v úvodu roku 1993 se narodil v Třebíči. Stal se tak prvním člověkem, jemuž úředníci do rodného listu napsali místo Československa už jen název samostatného českého státu.
1. 1. 2023|

30 let zpět: Česká filharmonie se vrací do Rudolfina

Na začátku roku 1992 procházela budova pražského Rudolfina poslední fází rozsáhlé rekonstrukce. Deník ČST divákům připomněl rozmanitou historii stavby, která svého času sloužila též jako sídlo československého parlamentu a nově měla poskytnout stálou scénu České filharmonii.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
2. 2. 2022|

Praha zezlátne, tentokrát s Černochovým tenorem

Festival televizních hudebních, tanečních a divadelních pořadů a filmů Zlatá Praha ve středu zahájí na Nové scéně Národního divadla (ND) vystoupení tenoristy Pavla Černocha. Zlatá Praha v premiéře uvede snímky o dlouholeté primabaleríně ND Tereze Podařilové nebo dokument k 75. výročí založení Taneční konzervatoře hlavního města Prahy. Slavnostní zakončení a předávání nejvyšších festivalových cen se uskuteční on-line v sobotu večer 26. září.
23. 9. 2020|

Poslechněte si: Díky a na shledanou. Česká filharmonie dohrála nejistou sezonu

Česká filharmonie se rozloučila se 124. sezonou open air koncertem na zámku Sychrov. Koncert byl věnován zdravotníkům z nemocnic, kteří se podíleli na zvládnutí první fáze koronavirové krize. Ti také převážně zasedli v publiku. Koncertu ale mohli být na dálku přítomni i diváci České televize, program totiž přenášela v přímém přenosu. Záznam večera lze přehrát do 24. července.
26. 6. 2020|

Zlatá Praha sledovala tanec Umírající labutě. Bodoval i příběh dirigenta Bělohlávka

Hlavní cenu festivalu Zlatá Praha převzal režisér Glen Milner za snímek Umírající labuť, jehož hrdinkou je bývalá primabalerína Královského baletu Zenaida Yanowsky. Z českých autorů na přehlídce filmů s taneční a hudební tematikou, jejímž pořadatelem je Česká televize, uspěl režiséra Roman Vávra s dokumentem Jiří Bělohlávek: „Když já tak rád diriguju…“.
28. 9. 2019|

To nejlepší z televizní kultury. Do 56. Zlaté Prahy patří Ladies Music Night, Plachetka i StarDance

O výrazných českých interpretkách klasické hudby, šéfdirigentovi Jiřím Bělohlávkovi či pěvci Adamu Plachetkovi se bude mluvit na 56. ročníku Zlaté Prahy. Festival, jehož pořadatelem je Česká televize, návštěvníkům od 25. do 28. září představí opět výběr z hudebních, tanečních a divadelních pořadů a filmů nejen české, ale i zahraniční produkce. Tradicí už je zábavní venkovní program Den se Zlatou Prahou a setkání s hvězdami taneční soutěže StarDance.
25. 9. 2019|

Televizní festival Zlatá Praha věnuje noc ženám a ohlédne se za životem mužů

Jiří Bělohlávek, Jiří Kylián a Adam Plachetka patří k osobnostem, o nichž se mohou více dozvědět návštěvníci 56. ročníku Zlaté Prahy. Nové dokumenty o těchto výrazných umělcích jsou součástí čtyřdenního programu mezinárodního televizního festivalu, jehož pořadatelem je Česká televize. Divákům představuje výběr z hudebních, tanečních a divadelních pořadů a filmů nejen české, ale i zahraniční produkce.
29. 8. 2019|

Pěvkyně Renée Fleming slaví šedesátiny. Rusalka i Arabella v MET poprvé vystoupila jako záskok

Americká sopranistka Renée Flemingová slaví šedesátiny. Její kariéra je spjata s Metropolitní operou (MET), kde debutovala v roce 1991 jako hraběnka v Mozartově Figarově svatbě. Na newyorské scéně zpívala především velké lyrické postavy, například Dvořákovu Rusalku. S MET se rozloučila předloni svou další parádní rolí: Maršálkou ve Straussově Růžovém kavalírovi. Prodala přes dva miliony nahrávek.
14. 2. 2019|