TÉMA

Tomáš Třetina

Senátem prošla školská novela. Nová pravidla pro platy učitelů pedagogové kritizují

Na platy učitelů má stát dávat od příštího roku ze zákona v průměru nejméně 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy na jednoho pedagoga. Senát to schválil po více než tříhodinové debatě navzdory nejasnostem, z jakých dat bude objem peněz na platy pedagogů vycházet. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) chce o tom jednat se školskými odbory. Uzákonění učitelských platů nyní dostane k podpisu prezident.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 15:24|

Stát zamítl desetimiliardový komplex v srdci Prahy. Firma nabídne upravený projekt

Ministerstvo kultury zamítlo stavbu rozsáhlého komplexu Savarin v centru Prahy za deset miliard korun. Místo u Václavského náměstí mělo podle smlouvy s magistrátem sloužit i jako nové sídlo Slovanské epopeje. Hlavní město projekt odsouhlasilo, podle ministerských památkářů by ale ohrozil památkovou rezervaci. Developerská skupina Crestyl, která nemovitost vlastní, uvedla, že požádala ministra kultury Martina Baxu (ODS) o přezkum a projekt již oproti původní několik let staré verzi upravila tak, aby byl v souladu s připomínkami ministerských památkářů.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 15:03|

Muchova Slovanská epopej najde na 25 let místo v paláci Savarin. Praha podepsala dohodu

Slovanská epopej Alfonse Muchy bude umístěna v paláci Savarin blízko Václavského náměstí v Praze. Dohodu o tom podepsali zástupci hlavního města, Nadace Mucha a společnosti Crestyl. Ta pro cyklus dvaceti pláten vybuduje v Savarinu příslušné prostory. Expozice bude koncipována jako cesta životem Alfonse Muchy. Návrh dohody byl 31. ledna schválen pražskými radními.
11. 2. 2022|

Slovanskou epopej návštěvníci zámku v Moravském Krumlově uvidí v polovině prázdnin

Slovanská epopej Alfonse Muchy se po deseti letech vrací z Prahy na Moravu. Cyklus dvaceti velkoplošných pláten byl v minulých týdnech převezen do Moravského Krumlova, kde zůstane dalších pět let. Tamní zámek musel kvůli tomuto dílu projít rekonstrukcí, zejména Rytířský sál, kde budou plátna vystavena. Pořízena musela být například speciální protipožární technika nebo zabezpečovací systém. Modernizace stála asi 58 milionů korun.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 20:39|

Slovanská epopej dorazila do Moravského Krumlova, vystavena bude v nejbližších dnech

Poslední část Slovanské epopeje od Alfonse Muchy dorazila do Moravského Krumlova. Část z dvaceti pláten přijela už v úterý a ve středu, ve čtvrtek odpoledne dorazila poslední. Potvrdil to starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). Podle něj se po dohodě s pražskou galerií o termínech převozu nemluvilo z bezpečnostních důvodů. Praha dílo Krumlovu zapůjčila na pět let.
24. 6. 2021Aktualizováno24. 6. 2021, 17:48|

Slovanská epopej Praze nepatří, rozhodl soud. Vyhověl žalobě příbuzného malíře Muchy

Praha není vlastníkem cyklu obrazů Slovanská epopej. Rozhodl o tom ve středu Obvodní soud pro Prahu 1, který vyhověl žalobě příbuzného malíře Alfonse Muchy na určení vlastnictví. John Mucha tvrdí, že se Praha vlastníkem obrazů nikdy nestala, protože nesplnila autorovu podmínku vybudovat pro plátna samostatné výstavní prostory. Rozsudek není pravomocný, město se proti němu odvolá.
9. 12. 2020Aktualizováno9. 12. 2020, 15:43|

Předsedou Senátu zůstane zřejmě Vystrčil. Podpoří ho i hnutí STAN

Předsedou Senátu zůstane s největší pravděpodobností Miloš Vystrčil (ODS). Podpoří ho do této funkce i hnutí STAN, oznámil jeho předseda Vít Rakušan. Senátní frakce ODS a Starostů budou mít v povolebním složení horní komory dostatek hlasů k Vystrčilovu zvolení. Volba předsedy Senátu by se měla uskutečnit v listopadu.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 20:10|

Senátorem za obvod Znojmo bude Tomáš Třetina. Ve druhém kole porazil Jana Groise

Senátorem ve volebním obvodu Znojmo bude Tomáš Třetina (TOP 09), který získal 54,57 procenta hlasů. Vyplývá to z údajú ČSÚ. Druhý Jan Grois (ČSSD, za SOM) dostal 45,42 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 20,67 procenta voličů, o týden dříve hlasovalo 41,74 procenta.
10. 10. 2020Aktualizováno10. 10. 2020, 17:11|

Senátní duel na Znojemsku: O křeslo v horní komoře se utkají Tomáš Třetina a Jan Grois

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola a kteří tak mají reálnou šanci stát se zákonodárci v horní komoře parlamentu. V obvodu číslo 54 – Znojmo se utkají starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (ODS+STAN+TOP 09) se znojemským starostou a sociálním demokratem Janem Groisem (SOM). Třetina v prvním kole získal 30,37 procenta hlasů, Grois pak 25,75 procenta hlasů. K volbám přišlo minulý týden 33,42 procenta voličů. O tom, kdo z kandidátů nakonec místo v Senátu získá, se rozhodne ve druhém kole, které bude v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.
6. 10. 2020|

Tomáš Třetina a Jan Grois se utkají o křeslo senátora v obvodu Znojmo

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Znojmo postoupili Tomáš Třetina (TOP 09) a Jan Grois (za ČSSD jako nezávislý). Třetina měl v prvním kole voleb 30,37 procenta hlasů, Grois 25,95 procenta. Oba postupující řekli, že je hlavně důležité, aby lidé přišli i za týden ke druhému kolu senátních voleb. Prvního kola se zúčastnilo 33,42 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů.
3. 10. 2020|

Praha má dokázat, že se Slovanskou epopejí zachází poctivě. Návrat obrazů letos očekává Moravský Krumlov

Spor o Slovanskou epopej stále není u konce. Hlavní město musí podle rozhodnutí soudu dokázat, že dílo malíře Alfonse Muchy vlastní v dobré víře a zachází s ním poctivě. Bez ohledu na to pražští zastupitelé loni na podzim schválili záměr, že by se epopej měla dočasně vrátit do Moravského Krumlova. Zámek projde úpravami za třicet milionů korun, aby se v jeho prostorách mohla díla už letos v létě vystavovat. Zůstat by tam měla příštích pět let.
8. 1. 2020|

Kraj pošle Moravskému Krumlovu miliony na úpravu zámku. Kvůli Muchově epopeji

Deset milionů korun dá Jihomoravský kraj na úpravu zámku v Moravském Krumlově, finanční podporu ve čtvrtek schválili zastupitelé.  V zámku by město mělo od příštího léta vystavit plátna Alfonse Muchy, Slovanská epopej už byla na krumlovském zámku k vidění i v minulosti. Nyní si město plátna půjčí od Prahy, která pro ně zatím nemá prostory. Úpravy zámku mají stát až 40 milionů, město usiluje i o 13 milionů z ministerstva kultury.
12. 12. 2019|

Slovanská epopej se vrátí do Moravského Krumlova. Schválili to pražští zastupitelé

Návratu Slovanské epopeje do Moravského Krumlova již nestojí nic v cestě. Záměr městské rady schválilo pražské zastupitelstvo. Hlasování předcházela tříhodinová diskuse, nakonec zapůjčení souboru pláten od Alfonse Muchy na krumlovský zámek prošlo 36 hlasy z 58 přítomných.
17. 10. 2019Aktualizováno17. 10. 2019, 21:18|

Slovanská epopej tam a zase zpět. Praha asi obrazy na pět let pošle do Moravského Krumlova

Pražská rada schválila zapůjčení Slovanské epopeje do Moravského Krumlova. Pokud záměr úspěšně projde zastupitelstvem, budou plátna Alfonse Muchy na krumlovském zámku k vidění nejméně pět let. V Moravském Krumlově byla Slovanská epopej umístěna dlouhá desetiletí, až v roce 2010 rozhodlo tehdejší vedení Prahy, která je vlastníkem série dvaceti obrazů, o jejich převezení do metropole.
7. 10. 2019Aktualizováno7. 10. 2019, 13:22|

Muchův vnuk podporuje dočasný návrat Slovanské epopeje do Moravského Krumlova

Vnuk malíře Alfonse Muchy John, který se soudí o vlastnictví Slovanské epopeje, se chce s Prahou domluvit na podmínkách ukončení sporu. Požádal proto o odložení soudního jednání o vlastnictví díla, které se mělo konat 20. února. Oceňuje také vstřícný krok hlavního města Prahy, které souhlasí s dočasným umístěním díla v Moravském Krumlově.
13. 2. 2019|