TÉMA

Stanislav Moša

Brněnský Hamlet se hádá sám se sebou. Má duši Michala Isteníka a tělo Martina Mihála

Městské divadlo Brno otevře novou sezonu nejznámější Shakespearovou tragédií. Hamleta uvádí s podtitulem Hádala se duše s tělem a v interpretaci, kterou se režisér Stanislav Moša rozhodl zdůraznit rozporuplnost titulní postavy. Dánského prince hrají Martin Mihál a Michal Isteník, nikoliv v alternaci, ale zároveň. Shakespearovu hru chystají v této sezoně i další scény.
6. 9. 2023|

Letní scény otevírají. Příští týden mohou promítat kina a divadla hrát i uvnitř

Od pondělí se mohou konat kulturní akce pod širým nebem s účastí až 700 sedících lidí. Od pondělí 24. května se pak bude moci kulturních akcí venku zúčastnit až tisíc lidí, musí ale tak být naplněna maximálně poloviční kapacita prostoru. Budou se moci konat také akce uvnitř s účastí maximálně 500 diváků a pořadatelé také mohou obsadit maximálně polovinu celkové kapacity. To znamená, že otevřou divadla či kina. V pondělí to schválila vláda.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 17:39|

Pilotní projekty pustí diváky na fotbalové tribuny i do koncertních sálů

Fotbaloví fanoušci se o víkendu můžou vrátit na stadiony, hlediště smí zaplnit jen z desetiny a budou muset mít negativní test. Výjimku dostala první a druhá liga v rámci pilotního projektu od ministerstva zdravotnictví v úterý. V rámci pilotních projektů se diváci dostanou i na kulturní akce, například na benefici České filharmonie. Divadla však zůstanou zavřená, některé scény se proto chystají hrát pod širým nebem.
28. 4. 2021|

Nejsme malé děti, rizika bychom uhlídali i bez direktiv od státu, říká předseda Asociace divadel

Z nařízení vlády se od pondělí na dva týdny zavřou mimo jiné divadla. Už nyní přitom mohou hrát značně omezeně. V hledišti smí zasednout nejvýše pět set lidí, zakázány jsou inscenace, v nichž převažuje zpěv, jako opery a muzikály. Další opatření jsou pro provozovatele i umělce zatěžující, shodují se oslovení zástupci divadelní scény. Tím spíše, že se uzavření může protáhnout, přestože se divadla z hlediska šíření pandemie označovala za bezpečná.
9. 10. 2020|

Sting přijede do Brna, chce stihnout Poslední loď

Na českou premiéru svého muzikálu Poslední loď  se Sting kvůli jiným závazkům nedostal, nenechá si ale ujít podzimní reprízu. Do hlediště Městského divadla Brno usedne britský hudebník 13. září.
28. 8. 2020|

Tragédie Antonius a Kleopatra i muzikál Grand Hotel zahájí sezonu v Městském divadle Brno

Městské divadlo Brno zahajuje novou sezonu odloženou premiérou milostné tragédie Williama Shakespeara Antonius a Kleopatra. Na sousední scéně pak tento týden diváci uvidí českou premiéru broadwayského muzikálu Grand Hotel. Návštěvníci divadla však musejí počítat s omezeními. Na představeních pro více než sto lidí si budou muset nasadit roušku, kapacita sálů bude navíc omezena na pět set míst.
25. 8. 2020|

Stingova Poslední loď připlouvá do Brna. Autor se nakonec premiéry nezúčastní

Hity britského hudebníka Stinga zazní na jevišti Městského divadla v Brně. K muzikálu, který měl premiéru před pěti lety na Broadwayi, zpěváka inspirovalo jeho dětství na severu Anglie. Brněnská scéna uvede Poslední loď v režii Stanislava Moši a českém překladu Zuzany Čtveráčkové v české premiéře.
13. 2. 2019|