TÉMA

Tunelový komplex Blanka

Praha kvůli kolaudaci části tunelu Blanka osloví obyvatele ulice V Holešovičkách

Praha v reakci na rozhodnutí městského soudu, který opět odebral kolaudační souhlas části tunelového komplexu Blanka mezi Špejcharem a Pelc Tyrolkou, osloví dopisem obyvatele ulice V Holešovičkách a jejího okolí. Podle magistrátu by to mělo vyhovět námitkám soudu, podle kterého město v řízení o změně stavby ohledně protihlukových opatření kolem ulice V Holešovičkách neoslovilo dopisem ty, kterých se změna týkala. O dalším postupu v úterý informoval mluvčí Prahy Vít Hofman. O rozhodnutí soudu napsaly v pondělí Hospodářské noviny.
11. 7. 2023|

HN: Soud znovu zrušil kolaudaci tunelu Blanka, stále chybí opatření proti hluku

Městský soud v Praze v krátké době už podruhé odebral kolaudační souhlas pro tunel Blanka. Napsaly to na webu Hospodářské noviny (HN). Hlavní město totiž stále nedokončilo všechna protihluková opatření kolem ulice V Holešovičkách, jejichž provedení požadovalo stavební povolení.
10. 7. 2023|

Praha měla na konci března na svých účtech přebytek přes sto miliard korun

Hlavní město mělo ke konci března na svých účtech více než sto miliard korun přebytek. K vyšším příjmům samosprávám pomohl hlavně vyšší výběr daní, podle analýzy ministerstva financí ale i to, že některé méně investovaly. Rozpočet Prahy tvoří více než polovinu celkového přebytku hospodaření obcí, na konci roku 2022 skončil v přebytku 15,5 miliardy korun.
18. 4. 2023|

Na pražskou Malou Stranu se vrátily tramvaje o týden dřív. Data z uzavírky poslouží k rozhodování o trvalém omezení pro auta

V Praze na Malé Straně od pondělí po dvou měsících oprav kolejí mezi Klárovem a Újezdem opět jezdí tramvaje. Výluka měla původně trvat do 1. dubna, díky dobrému počasí ale pražský dopravní podnik zrekonstruoval tramvajovou trať o týden dřív. V době oprav Praha sbírala data o okolní dopravě, na jejich základě chce podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) zavést opatření, která by vedla ke zklidnění provozu v širším centru města.
27. 3. 2023|

Dělníci dokončili utěsňování průsaků do pražského tunelu Blanka. Řidiče ohrožovala voda na silnici

V pražském tunelovém komplexu Blanka dělníci dokončili utěsňování průsaků. Zvyšila se tak bezpečnost provozu. Dělníci v tunelu pracovali pouze v noci tak, aby byla zajištěna plynulá doprava. Komplex byl otevřen v roce 2015, funguje tak víc než šest let. V pracovní den jím projede přes devadesát tisíc aut.
19. 1. 2022Aktualizováno19. 1. 2022, 17:55|

Nejvyšší správní soud definitivně potvrdil pokutu pro Prahu za Trojský most

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 11 milionů korun, kterou Praze uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v roce 2017. Pokutu hlavní město dostalo za chyby ve veřejné zakázce na výstavbu Trojského mostu, který je součástí tunelového komplexu Blanka. Rozhodnutí NSS, kterým zamítl kasační stížnost Prahy, je dostupné na úřední desce soudu. Pokutu už dříve potvrdil svým rozsudkem Krajský soud v Brně, právě jeho rozsudek kasační stížnost napadla.
27. 4. 2021Aktualizováno27. 4. 2021, 17:15|

Část tunelu Blanka přišla o kolaudaci, zrušil ji soud

Nejdelší část tunelového komplexu Blanka, úsek Špejchar - Pelc Tyrolka, přišel o kolaudační souhlas. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, který zrušil kolaudaci z října 2019. Znovu ji tak musí posoudit pražský magistrát. Na dotaz ČT to uvedla mluvčí soudu Markéta Puci. Soud vyhověl žalobě spolku Holešovičky pro lidi, podle kterého magistrát nesplnil podmínky stavebního řízení.
22. 1. 2021|

Silničáři kvůli údržbě uzavřou v noci Bubenečský tunel v Praze

Řidiči v Praze musí v noci na pátek počítat s omezením dopravy v Bubenečském tunelu. Kvůli pravidelné údržbě a kontrole technologií ho silničáři uzavřou ve čtvrtek ve večerních hodinách do pátečního rána. Informuje o tom na svém webu Technická správa komunikací hlavního města Prahy.
19. 11. 2020|

V noci ze čtvrtka na pátek se uzavře tunel Blanka, dostane lepší technické vybavení

Tunelový komplex Blanka v Praze se zcela uzavře ve čtvrtek ve 23 hodin, řidiči jím znovu budou moci projet v pátek ráno. Důvodem uzávěry je podle pražské Technické správy komunikací přechod na modernější technologické vybavení. Tunel, který nedávno oslavil pět let od svého otevření, dostane novou videodetekci.
29. 10. 2020|

Co je pod trasou budoucího Městského okruhu, prověří sondy. Praha za ně zaplatí 22 milionů

Pražští radní schválili zakázku na geologický průzkum trasy, kudy má vést severní a východní část Městského okruhu, tedy vnitřního silničního okruhu. Navázat má na tunelový komplex Blanka a přes Libeň a Malešice se napojit na Jižní spojku. Město za průzkum zaplatí 22,6 milionu korun, výsledky by měly být počátkem příštího roku.
3. 2. 2020|

Souběžné uzavírky průjezdů přes Smetanovo nábřeží a Malou Stranu se protahují o týden

Původně měly souběžné uzavírky průjezdů přes Smetanovo nábřeží a Malou Stranu v Praze skončit již tento týden, ale prodloužily se do neděle 17. listopadu. Důvodem je podle vedení města sběr dat, která mají posloužit jako podklad pro zvážení případných dlouhodobých omezení dopravy na obou březích Vltavy. O těch už se v minulosti uvažovalo, nikdy však nebyla uskutečněna.
9. 11. 2019|

Evropská i sjezd do Blanky. V Praze začínají opravy rušných silnic, potrvají do konce roku

Cesta autem z centra Prahy na Letiště Václava Havla bude po celý zbytek roku komplikovanější. Od středy začne oprava Evropské ulice, kde se po etapách v různých úsecích uzavřou jízdní pruhy. Zdaleka přitom nejde o jedinou uzavírku na hlavních silničních tazích v metropoli. Od středy do konce roku se bude pracovat také na sjezdu z ulice V Holešovičkách do tunelového komplexu Blanka, omezení platí i na několika místech na Jižní spojce nebo v ulici Železničářů v Holešovicích.
24. 9. 2019|
Interview ČT24

Scheinherr: Průzkum pro stavbu metra D nesmíme podcenit. Nemůžou se opakovat propady jako u Blanky

Ještě letos se v Praze poprvé „kopne“ do země a začne výstavba metra D. Zatím půjde jen o geologický průzkum za miliardu korun, jeho součástí ale bude vybudování podzemních chodeb a šachet, které se následně stanou součástí tubusu metra. Na stavbu nové linky by měly stát nebo Evropská unie přispět alespoň 60 procenty z celkové ceny, řekl v pořadu Interview ČT24 pražský radní pro dopravu a náměstek primátora Adam Scheinherr (nestr. za Praha sobě).
13. 2. 2019|