TÉMA

Vladimír Morávek

Marat a Sade se přou o svobodu. „Divadlo bláznů“ získalo s válkou na Ukrajině nový význam

Novinkou na repertoáru pražského divadla Rokoko je hra německého dramatika Petera Weisse Marat + Sade. Za mřížemi blázince chovanci z řad nemocných i společensky nevhodných připravují za řízení markýze de Sade hru o vraždě revolučního vůdce Marata. „Divadlo bláznů“ získalo, podle režiséra inscenace Vladimíra Morávka, v souvislosti s děním na Ukrajině nový význam.
16. 3. 2022|

Účastníci konkurzu na ředitele Klicperova divadla chtějí znát vítěznou koncepci. Zůstala neveřejná

Minulý týden zvolila správní rada Klicperova divadla v Hradci Králové ředitelkou na dalších šest let Evu Mikulkovou. Její vítězná koncepce zůstává utajená, správní rada ji nezveřejnila, přestože ji o to opakovaně požádalo už několik výzev, mimo jiné od ostatních účastníků konkurzu.
31. 1. 2022|

Není kosočtverec jako kosočtverec. Kundera povolil další Ptákovinu

Na konci šedesátých let napsal Milan Kundera Ptákovinu – hra byla kritikou tehdejšího komunistického režimu v Československu. Od prosince je novinkou na programu Klicperova divadla. Královéhradecká scéna je teprve druhým divadlem, které po revoluci získalo od autora povolení Ptákovinu uvést.
31. 12. 2019|

Glosa: Martin Myšička, Ondřej Sokol, Apolena Veldová jako šéfové. Je to správně?

Nejprve se v lednu 2017 stal šéfem Dejvického divadla Martin Myšička. Loni v září nastoupil na místo uměleckého šéfa Činoherního klubu Ondřej Sokol. A minulý měsíc vešlo ve známost, že soubor činohry Divadla J. K. Tyla v Plzni povede od sezony 2019/2020 Apolena Veldová. Všechno herci.
15. 2. 2019|