TÉMA

Jan Grossman

Havel jako spoluvězeň, švagr i soused se špinavými botami. Pamětníci vzpomínají, jak dramatik a prezident ovlivnil jejich život

Potkali se s ním v divadle, ve vězení anebo v samoobsluze – pro všechny to ale bylo setkání osudové. Pět pamětníků vzpomíná na to, jak jejich život ovlivnil Václav Havel. Někteří ho poznali ještě v době, kdy byl „jen“ obyčejným dramatikem, jiní už jako politického aktivistu a bojovníka za lidská práva. Všichni se ale shodují v jednom: i po tom, co se stal prezidentem, zůstal citlivým a smířlivým člověkem, který druhé nesoudil, rád vařil a byl nenapravitelný puntičkář.
18. 12. 2021|

Zemřel herec Vladimír Marek. Devatenáct let působil v Divadle Na zábradlí

V 69 letech zemřel ve čtvrtek divadelní a filmový herec Vladimír Marek. Informoval o tom server Blesk.cz. Umělec dlouho bojoval s těžkou nemocí. Začínal jako loutkař, vrchol jeho kariéry přišel v Divadle Na zábradlí, kde působil v letech 1991–2010 a vytvořil tam přes třicet divadelních rolí.
30. 7. 2021|

Zahradní slavnost neskončí, dokud bude dost přičinlivých Hugů Pludků. A frází

Ve Východočeském divadle uspořádali Zahradní slavnost. Hra Václava Havla je jednou z jeho nejčastěji inscenovaných textů. Napřesrok uplyne šedesát let od prvního uvedení, podle režiséra nového nastudování Břetislava Rychlíka ale absurdní komedie prvního polistopadového prezidenta nestárne. Svou aktuálností promlouvala i k dalším divadelníkům.
13. 6. 2021|

Glosa: Martin Myšička, Ondřej Sokol, Apolena Veldová jako šéfové. Je to správně?

Nejprve se v lednu 2017 stal šéfem Dejvického divadla Martin Myšička. Loni v září nastoupil na místo uměleckého šéfa Činoherního klubu Ondřej Sokol. A minulý měsíc vešlo ve známost, že soubor činohry Divadla J. K. Tyla v Plzni povede od sezony 2019/2020 Apolena Veldová. Všechno herci.
15. 2. 2019|