TÉMA

Ciudadanos

Desítky tisíc lidí protestují proti udělení milosti katalánským politikům

Desítky tisíc Španělů protestují v Madridu proti vládnímu plánu udělit milost dvanácti katalánským politikům, kteří byli odsouzeni kvůli neúspěšnému pokusu o vyhlášení nezávislosti regionu v roce 2017. Demonstranti považují pokus katalánských politiků za ohrožení národní jednoty, uvedla agentura Reuters.
13. 6. 2021|

Španělská vláda získala důvěru jen těsně. Bude první koaliční po více než čtyřiceti letech

Vláda Pedra Sáncheze získala důvěru parlamentu. Pro koaliční kabinet socialistů a radikálně levicového uskupení Unidas Podemos (Společně můžeme) hlasovalo 167 poslanců, proti 165. Vznik vlády umožnila separatistická Republikánská levice Katalánska, jejíž poslanci se zdrželi.
7. 1. 2020Aktualizováno7. 1. 2020, 15:06|

Ve Španělsku se přes povolební pat rýsuje nová vláda. Sánchez se dohodl s Unidas Podemos

Španělští vládní socialisté se předběžně dohodli na koaliční vládě s druhou nejsilnější levicovou aliancí Unidas Podemos. Lídři těchto formací Pedro Sánchez a Pablo Iglesias dohodu podepsali před novináři v salonku dolní komory parlamentu. K vládnutí budou potřebovat ještě podporu dalších menších stran. Některé jim ji už přislíbily, katalánská separatistická strana ERC ale levicový kabinet za současné situace podpořit odmítá.
12. 11. 2019Aktualizováno12. 11. 2019, 23:05|

Další volební pat ve Španělsku. Vyjednávání budou ještě složitější než na jaře

Výsledky druhých letošních parlamentních voleb ve Španělsku potvrzují nárůst pravice. Hlasování i tak vyhráli vládní socialisté Pedra Sáncheze, který se stal premiérem loni v červnu po vyslovení nedůvěry vládě lidovců. Druzí skončili lidovci a třetí krajně pravicová strana Vox, která oproti dubnovým volbám získá zhruba dvojnásobek křesel v dolní komoře parlamentu. Ani levicové, ani pravicové strany pravděpodobně nezískaly jasnou většinu.
10. 11. 2019Aktualizováno11. 11. 2019, 13:53|

Španělsko jde volit. Katalánská krize posiluje extremisty

Španělé jdou v neděli počtvrté za čtyři roky volit parlament. Politici se totiž zatím nedokázali vyrovnat s koncem systému dvou dominantních stran umožňujícím jednobarevné vlády. Vytváření koalic se příliš nedaří a naděje na snadný vznik stabilního kabinetu nepanují ani tentokrát. Ostrý tón do kampaně vnáší nedávný dramatický vývoj kolem katalánského separatistického hnutí.
8. 11. 2019Aktualizováno10. 11. 2019, 09:47|

Vytvoříme vládu, která Evropu posílí, nikoli oslabí, řekl vítěz španělských voleb Sánchez

Španělský premiér Pedro Sánchez, jehož socialisté vyhráli nedělní předčasné parlamentní volby v zemi, oznámil, že rozhovory s dalšími stranami o vytvoření koalice zahájí brzy. Socialisté (PSOE) získali 28,7 procenta hlasů a 123 křesel ve 350členném Kongresu. S ohledem na zisky ostatních stran to pro premiéra Sáncheze znamená, že k sestavení případné levicové vládní koalice bude potřebovat více než jednoho partnera. Sečteno je 99,9 procenta hlasů.
29. 4. 2019Aktualizováno29. 4. 2019, 14:43|

Z vězení do parlamentu. V Katalánsku vyhráli ve španělských volbách poprvé v historii separatisté

Nedělní parlamentní volby ve Španělsku vyhráli sice socialisté, slavit ale mohou i katalánští separatisté. Poprvé v parlamentních volbách totiž získala nejvíce hlasů v Katalánsku separatistická strana, která v tomto autonomním regionu porazila i tamní socialisty. Poprvé se také podle deníku La Vanguardia letos do španělského parlamentu dostali politici, kteří kandidovali z vězení. Z vazební věznice byli čtyři katalánští separatisté zvoleni poslanci a jeden senátorem.
29. 4. 2019|

Španělské volby vyhráli vládní socialisté, zřejmě je ale čekají složitá koaliční jednání

Španělští socialisté vyhráli předčasné parlamentní volby, které v politicky roztříštěné zemi provázela nebývale vysoká účast. Po sečtení více než 96 procent okrsků získali téměř 29 procent hlasů. S ohledem na zisky ostatních stran to pro nynějšího premiéra Pedra Sáncheze znamená, že k sestavení případné levicové vládní koalice bude potřebovat více než jednoho partnera. Do parlamentu pak poprvé pronikla protiimigrační strana Vox, která by měla v 350členném Kongresu získat 24 mandátů.
28. 4. 2019Aktualizováno29. 4. 2019, 00:09|

Španělská pravice vyšla do ulic. Tisíce lidí v Madridu brojily proti ústupkům separatistům v Katalánsku

Tisíce lidí požadovaly na demonstraci v centru Madridu konec levicové vlády, která své odpůrce pobouřila jednáním s katalánskými separatisty. Lídrům pravicových lidovců a strany Ciudadanos se nelíbí postup premiéra Pedra Sáncheze, který loni nastoupil do čela vlády se slibem, že se pokusí uklidnit napětí.
10. 2. 2019|