TÉMA

Kateřina Karhánková

Animátor musí mít herecký talent. Dva velké filmy si s nimi v Česku vypomáhaly

V kinech je právě nový český loutkový film Tonda, Slávka a kouzelné světlo, jenž sbírá pozitivní divácké i kritické ohlasy – podobně jako před dvěma lety jiný tuzemský snímek – Myši patří do nebe – vytvořený stejnou technikou. Oba dva tituly se staly „dílnou“ nových talentů, česká animace tak podle pozorovatelů prochází určitým restartem, který akcelerují i úspěšné studentské filmy. ČT24 mluvila s režiséry, producenty i pedagogy, odkud tato energie vyvěrá – a proč byla před pár lety přerušena.
24. 11. 2023|

Mlsní medvědi učí děti vařit. V kinech i na webu Déčka

Dva věčně hladoví medvědi vypráví od 10. září v kinech Mlsné medvědí příběhy. Povídkový animovaný film do biografů uvádí veřejná premiéra v pražském kině Oko. Recepty na medvědí dobroty se děti dozvědí nejen v kině, ale také na webu ČT :D. Zvířecí kamarádi jsou navíc i hrdiny chystaného večerníčku.
10. 9. 2020|

Nejlepším krátkým filmem pro děti je český snímek Plody mraků, získal cenu na festivalu Berlinale

Animovaný snímek Plody mraků získal cenu Evropské asociace dětského filmu pro nejlepší krátký film za rok 2018. Absolventský film studentky katedry animace FAMU Kateřiny Karhánkové zvítězil v kategorii nejlepší krátký snímek. Vznikl v roce 2017 a cenou v Berlíně završil předešlé úspěchy. Během dvou let byl film uvedený na téměř stopadesáti mezinárodních festivalech.
10. 2. 2019|