TÉMA

OKK Koksovny

Sanace haldy v Heřmanicích stojí. Koksovna se obává ekologické havárie

Sanace prohořívající haldy v ostravských Heřmanicích nepokračuje. Státní podnik Diamo ji zastavil kvůli změnám majetkových poměrů a sporům se zhotovitelem oddělovací stěny, která měla bránit prohořívání odvalu. V jeho blízkosti je skládka chemického odpadu z koksoven. Podle posudků, které si ostravská koksovna nechala zpracovat, v místě hrozí ekologická havárie. Diamo tvrdí, že má situaci pod kontrolou.
15. 12. 2023|

Ekologičtí aktivisté blokovali koksovnu v Ostravě, většinu zajistila policie

Desítky ekologických aktivistů v sobotu několik hodin protestovaly v areálu koksovny Svoboda v Ostravě-Přívozu. Většinu protestujících zajistila policie. Účastníci klimakempu hnutí „Limity jsme my“ chtěli protestem upozornit na to, že provoz podle nich dlouhodobě znečišťuje ovzduší a firma OKK Koksovny to přehlíží a bagatelizuje. Společnost protest označila za zbytečný.
8. 10. 2022Aktualizováno8. 10. 2022, 16:21|

Znečišťuje koksovna ostravský vzduch? Závěry studie si město i firma vykládají rozdílně

Město Ostrava má k dispozici závěry ze studie, která měla posoudit vliv koksovny v Přívoze na životní prostředí ve městě. Ukázalo se, že v případě znečištění benzo(a)pyrenem dělá příspěvek koksovny asi třetinu povoleného ročního limitu. Zástupci podniku a města ale závěry studie interpretují různě. Podle společnosti je vliv minimální, podle magistrátu naopak značný. Studie uvádí, že situace je nejhorší v těsné blízkosti koksovny.
22. 9. 2022|

Lidé si stěžovali na hustý kouř z ostravských koksoven. Podle studie však podnik emise nezvyšuje

Studie provedená společností E-expert a Státním zdravotnickým ústavem v Ostravě neprokázala, že by podnik OKK Koksovny během mimořádných událostí přispíval ke zvýšení imisí škodlivých látek v Ostravě-Přívoze. Z dlouhodobého pohledu sice koksovna určitý vliv na znečištění má, údajně však není zásadní a podnik nepatří mezi největší znečišťovatele v regionu. Vliv koksovny na ovzduší v oblasti chce nyní přezkoumat další společnost.
20. 8. 2019|

Kouř unikající z ostravské huti monitoruje kamera. Radnice chce mít důkaz o znečišťování ovzduší

Huť Liberty Ostrava je pod dohledem kamery, kterou na střechu jednoho z rodinných domů nainstaloval městský obvod Radvanice a Bartovice. Na základě pořízených snímků chce dokázat, že výroba v závodu není bezproblémová a že během ní dochází ke znečišťování ovzduší. Od konce července by měly kamery začít monitorovat i provoz Koksovny v Ostravě-Přívoze, kde toto opatření nařídil kraj.
26. 7. 2019|
Reportéři ČT

Ostrava, nebo otrava? „Bydlíte v Radvanicích, no tak co chcete,“ řekl lékař ženě s rakovinou plic

Ostrava patří podle nejnovější celosvětové studie mezi nejvíce znečištěná města Evropy. Špatná kvalita ovzduší překračuje zákonem stanovené limity. Zajistit jejich plnění je podle ostravského primátora povinností státu – a ten nyní bude čelit důsledkům. Sedmasedmdesátiletá důchodkyně zažalovala stát za to, že onemocněla rakovinou plic. Tématu se věnoval Dalibor Bártek z pořadu Reportéři ČT.
9. 4. 2019|

Ostrava se potýká s koksovnou, která znečišťuje ovzduší. Podle inspekce není situace tak zlá

Nad koksovnou v centru Ostravy, která v posledních měsících děsí obyvatele i vedení města, se objevuje zapáchající kouř a různobarevný dým. Úniky látek už řešila i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Pochybení ze strany provozovatele ale nenašla.
9. 2. 2019|