TÉMA

Podjatost

Soud ve Vrabelově případě musí rozhodnout o námitce podjatosti

Případ Ladislava Vrabela obviněného z šíření poplašné zprávy se částečně vrací od odvolacího soudu k první instanci. Nebude ale rozhodovat o samotné obžalobě, musí se podle rozhodnutí pražského městského soudu vypořádat s námitkou Vrabelova obhájce Radka Suchého proti soudci Lukáši Svrčkovi. Advokát tvrdí, že je podjatý.
12. 9. 2023|

Ústavní soudce Jirsa čelí podezření z podjatosti, a není to poprvé. Sám to však odmítá

Ústavní soud řeší podezření na podjatost při rozhodování svého člena Jaromíra Jirsy. Ten soudil dva případy, ve kterých figuroval jeho známý - právník Daniel Palko. Podle spisu si od něj v minulosti půjčil peníze nebo s ním komunikoval o interních věcech justice. Jaromír Jirsa ale jakoukoli podjatost odmítá.
10. 6. 2022|

Dalším osudem vydavatelství Mladá fronta se bude zabývat nový soudce

Vrchní soud v Praze v pondělí zrušil prohlášení konkurzu na vydavatelství Mladá fronta, a tedy i následný prodej v aukci. Důvodem je možná podjatost soudce Zdeňka Strnada vůči Mladé frontě, případně i dalším účastníkům řízení. Soudce Strnad je z rozhodování ve věci Mladé fronty vyloučený a o řešení úpadku vydavatelství bude znovu rozhodovat jiný soudce soudu první instance.
8. 9. 2020Aktualizováno8. 9. 2020, 17:34|

Historici u soudu označili Kotlebovu stranu za neonacistickou. Líčení se asi protáhne

Soudní proces s obžalovaným šéfem krajně pravicové slovenské strany Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marianem Kotlebou, který je podezřelý z extremistického deliktu v souvislosti s rozdáváním šeků, se patrně protáhne. Kotleba totiž podal námitku vůči údajné podjatosti soudkyně. Ta ji sice zamítla, o stížnosti ale bude muset rozhodnout nejvyšší soud. Kotlebovi v případě uznání viny hrozí vězení a ztráta poslaneckého mandátu. Odpoledne jako svědkové vypovídali historici, kteří ĽSNS označili za neonacistickou stranu.
8. 6. 2020|

Obhájkyni Žondry se nelíbí způsob úterního výslechu Kvitové a stěžuje si na podjatost soudu

V případu napadení tenistky Petry Kvitové vznesla obhajoba námitku na podjatost senátu Krajského soudu v Brně. Podle obhájkyně soud v úterý nerozhodl veřejně o tom, jak bude Kvitová vypovídat. Senát následně rozhodl, že podjatý není. Obhajoba proti tomu podá stížnost, kterou bude řešit olomoucký vrchní soud. Z činu je obžalován třiatřicetiletý Radim Žondra, jenž ale vinu popírá. Muži za vydírání a porušování domovní svobody hrozí v případě uznání viny až 12 let vězení.
6. 2. 2019|