TÉMA

Zemská armáda

Prezidenti hojili historické rány polsko-ukrajinských vztahů. Uctili památku obětí volyňského masakru

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli společně se svým polským protějškem Andrzejem Dudou ve městě Luck na západě Ukrajiny uctili památku obětí masakru na Volyni z druhé světové války, který dodnes zatěžuje vztahy obou zemí. Státníci to oznámili na sociálních sítích. Prezidenti se zúčastnili bohoslužby v katedrále svatého Petra a Pavla, informovala ukrajinská stanice Suspilne.
9. 7. 2023Aktualizováno9. 7. 2023, 16:37|

Před 80 lety uzavřeli nacisté statisíce Židů do ghetta ve Varšavě. Za zdí se ale zrodil vzdor

Do varšavského ghetta nacisté před 80 lety nastěhovali statisíce Židů a obehnali je zdí. Stejně jako jinde se však mělo jednat jen o krok před jejich zavražděním v koncentračních táborech. Část obyvatel ghetta se ale osudu nalinkovanému nacisty vzepřela. S vědomím, že nemají co ztratit, se odhodlaní mladíci a dívky o několik let později postavili přesile německé armády.
16. 10. 2020|

Stalin nadřadil dobyvačné zájmy společnému boji proti nacismu, hodnotí historik sovětskou neúčast na Varšavském povstání

Polsko si ve čtvrtek připomnělo 75 let od začátku Varšavského povstání. Proti obrovské přesile vojsk nacistického Německa se tehdy postavila odbojová organizace Zemská armáda. Vzdorovat vydržela 63 dní. Boje nepřežilo až 18 tisíc jejích vojáků a téměř 180 tisíc civilistů. Povstalci mimo jiné spoléhali na Rudou armádu, která stála u bran Varšavy. Ta se ale k povstání nepřidala.
1. 8. 2019Aktualizováno1. 8. 2019, 23:20|

Stydím se za to, co Němci udělali Polákům, řekl ve Varšavě ministr zahraničí Maas

O odpuštění za zločiny, které spáchali nacisté za druhé světové války v Polsku, požádal Poláky německý ministr zahraničí Heiko Maas. U příležitosti 75. výročí vypuknutí povstání proti německé okupaci se ve Varšavě konala řada pietních akcí, kterých se zúčastnili nejvyšší představitelé Polska včetně prezidenta Andrzeje Dudy a premiéra Mateusze Morawieckého. V 17 hodin, v okamžik, kdy povstání před 75 lety začalo, držela celá země minutu ticha. Zněly jen kostelní zvony a sirény.
1. 8. 2019Aktualizováno1. 8. 2019, 18:24|

„Nejednou jsem si uvědomil, že za sebou tahám nohy.“ Varšavané vzpomínají na povstání

Do Polska přijel německý ministr zahraničí Heiko Maas, aby si připomněl výročí Varšavského povstání, které vypuklo 1. srpna 1944. Proti obrovské přesile vojsk třetí říše se tehdy postavila podzemní Zemská armáda. Vzdorovat vydržela 63 dní. Během bojů zahynulo až osmnáct tisíc jejích vojáků a bezmála 180 tisíc civilistů. Po porážce povstání srovnali nacisté město se zemí.
31. 7. 2019|

Německá televize se musí omluvit za seriál, který vykresloval polský odboj jako antisemitský

Soud v Krakově nařídil německé televizi ZDF, aby se veřejně omluvila za seriál „Naše matky, naši otcové“, který odvysílala i polská veřejnoprávní televize. Podle verdiktu dílo popisuje tamní odboj během druhé světové války neadekvátně jako antisemitský. Tvůrci se chtějí proti rozhodnutí soudu odvolat.
27. 1. 2019|