TÉMA

Kája Saudek

První transport do Terezína dojel před 80 lety. Vězně nacisté donutili připravit ghetto

Židovským ghettem v Terezíně prošlo za druhé světové války za tři a půl roku od prosince 1941 do května 1945 na 155 tisíc Židů z českých zemí i Evropy, z nichž na 118 tisíc zahynulo. První transport s takzvaným komandem výstavby přijel do budoucího židovského ghetta v Terezíně před 80 lety – 24. listopadu 1941.
24. 11. 2021|

Soud vyhověl rodině Káji Saudka ve sporu o katalog s komiksem Muriel a andělé

Nejvyšší soud (NS) vyhověl dědicům výtvarníka Káji Saudka ve sporu s aukční síní, která formou katalogu publikovala umělcův komiks Muriel a andělé. Saudkovi žádají zničení zbytku nákladu a milion korun jako náhradu za bezdůvodné obohacení. Kauza se vrací k Vrchnímu soudu v Olomouci. Rozhodnutí NS je dostupné na úřední desce.
12. 5. 2021|

Rychlé šípy vycházejí v restaurované podobě. Legendární dílo bylo v českém komiksu zlomové

Pětice chlapců, která změnila český komiks. To jsou Rychlé šípy. Jejich obrázkové příběhy teď vychází v restaurované podobě a vysoké tiskové kvalitě. Nové souborné vydání obsahuje všechny díly, které Jaroslav Foglar společně s kreslířem Janem Fišerem vytvořili. V čem tkví síla Rychlých šípů a jak si stojí v porovnání s jinými českými komiksy?
29. 3. 2021|

Sběratel dal za Saudkovu Muriel miliony, podle soudu ale patří kreslířovým dědicům

Komiks Muriel a andělé patří dědicům zemřelého kreslíře Káji Saudka, potvrdil odvolací pražský městský soud. Dílo v roce 2013 koupil od pražské Galerie Moderna za 2,5 milionu korun sběratel Tomáš Šmídek. Příbuzní a přátelé Saudka ale tvrdí, že byl komiks Saudkovi před desítkami let odcizen. Čtvrteční rozhodnutí je pravomocné.
1. 8. 2019Aktualizováno1. 8. 2019, 11:30|

Erotika až na prvním místě. Velká retrospektiva představuje dosud neznámé obrazy Káji Saudka

Tvorba krále českého komiksu se vrací do galerie Tančícího domu v Praze. Rozsáhlá retrospektivní výstava Káji Saudka nazvaná příznačně Od aut po ženy zve diváky na průřez jeho tvorbou pro film, ale ukazuje i dosud nevystavené erotické malby.
27. 3. 2019|

Kája Saudek nikdy nepřestal vlastnit komiks Muriel a andělé. Rozsudek ale ještě není pravomocný

Komiks Muriel a andělé patří podle Obvodního soudu pro Prahu 8 dědicům zemřelého kreslíře Káji Saudka. Dílo v roce 2013 koupil od pražské Galerie Moderna za 2,5 milionu korun sběratel Tomáš Šmídek. Příbuzní a přátelé Saudka ale tvrdí, že byl komiks Saudkovi před desítkami let odcizen. Soud rozhodl, že Saudkovo vlastnické právo na komiks nikdy nezaniklo. Rozsudek není pravomocný, sběratel se chce proti verdiktu odvolat.
5. 2. 2019|

Kuřimská kauza dominuje tuzemskému komiksu. Knihu Svatá Barbora ocenila Česká akademie komiksu

Hlavní cenu České akademie komiksu získala kniha o kuřimské kauze Svatá Barbora. Oceněna byla i v kategorii Nejlepší kresba. Na knize se podílel scenárista Vojtěch Mašek spolu s kreslířem Markem Pokorným a se spisovatelem Markem Šindelkou. Mašek pak uspěl i v kategoriích Nejlepší komiksová kniha a Nejlepší scénář, kde zabodovala jeho další práce – Sestry Dietlovy. Výsledky 12. ročníku komiksových cen Muriel poprvé vyhlásila nově založená Česká akademie komiksu.
25. 1. 2019|