TÉMA

Muriel

Muriel je Srdcovka. Pro Štěpánku Jislovou hned třikrát

Jasnou vítězkyní komiksových cen Muriel se stala Štěpánka Jislová, její Srdcovku porota vybrala jako Nejlepší českou komiksovou knihu roku 2023. Upřímné vzpomínky na ne vždy příjemné milostné zážitky získaly také Cenu České akademie komiksu. Třetí cenu si Jislová odnesla za nejlepší scénář. Do Síně slávy českého komiksu vstoupil Jiří Hromádko, scenárista seriálů Modrá pětka, Robinsoni nebo Dobrodružství s Hérakle.
21. 2. 2024|

V českém komiksu může mít superschopnosti každý, pokud za ně zaplatí

Co jste ochotní obětovat za superschopnosti? Takovou otázku pokládá český komiks Supro: Hrdinové na dluh. Nový pohled na oblíbený žánr přináší Štěpánka Jislová, držitelka ceny Muriel. K tvorbě přizvala výtvarníky Viktora Svobodu a Martinu Fischmeister.
2. 6. 2023|

Každý den je nový. I ten, kdy si Lucie Lomová odnesla cenu Muriel

Nejlepší českou komiksovou knihou roku 2022 se stala publikace Každý den je nový od Lucie Lomové. Autorka za ni získala i Cenu České akademie komiksu. Ilustrátorka a výtvarnice je také laureátkou komiksových cen Muriel za roky 2011, kdy byla oceněna za nejlepší původní scénář a nejlepší původní český komiks za grafický román Divoši, a 2007, kdy získala cenu za nejlepší původní knihu Anna chce skočit. Do Síně slávy českého komiksu byl uveden komiksový výtvarník Vladimír Tučapský.
21. 2. 2023|

Sběratel dal za Saudkovu Muriel miliony, podle soudu ale patří kreslířovým dědicům

Komiks Muriel a andělé patří dědicům zemřelého kreslíře Káji Saudka, potvrdil odvolací pražský městský soud. Dílo v roce 2013 koupil od pražské Galerie Moderna za 2,5 milionu korun sběratel Tomáš Šmídek. Příbuzní a přátelé Saudka ale tvrdí, že byl komiks Saudkovi před desítkami let odcizen. Čtvrteční rozhodnutí je pravomocné.
1. 8. 2019Aktualizováno1. 8. 2019, 11:30|

Kája Saudek nikdy nepřestal vlastnit komiks Muriel a andělé. Rozsudek ale ještě není pravomocný

Komiks Muriel a andělé patří podle Obvodního soudu pro Prahu 8 dědicům zemřelého kreslíře Káji Saudka. Dílo v roce 2013 koupil od pražské Galerie Moderna za 2,5 milionu korun sběratel Tomáš Šmídek. Příbuzní a přátelé Saudka ale tvrdí, že byl komiks Saudkovi před desítkami let odcizen. Soud rozhodl, že Saudkovo vlastnické právo na komiks nikdy nezaniklo. Rozsudek není pravomocný, sběratel se chce proti verdiktu odvolat.
5. 2. 2019|

Kuřimská kauza dominuje tuzemskému komiksu. Knihu Svatá Barbora ocenila Česká akademie komiksu

Hlavní cenu České akademie komiksu získala kniha o kuřimské kauze Svatá Barbora. Oceněna byla i v kategorii Nejlepší kresba. Na knize se podílel scenárista Vojtěch Mašek spolu s kreslířem Markem Pokorným a se spisovatelem Markem Šindelkou. Mašek pak uspěl i v kategoriích Nejlepší komiksová kniha a Nejlepší scénář, kde zabodovala jeho další práce – Sestry Dietlovy. Výsledky 12. ročníku komiksových cen Muriel poprvé vyhlásila nově založená Česká akademie komiksu.
25. 1. 2019|