TÉMA

Carlos Ghosn

Ve Francii vydali zatykač na bývalého šéfa Nissanu Carlose Ghosna, píše WSJ

Francouzská prokuratura vydala mezinárodní zatykač na bývalého generálního ředitele japonské automobilky Nissan Carlose Ghosna, který vedl i francouzskou automobilku Renault. Ve čtvrtek o tom informoval americký list The Wall Street Journal (WSJ). Francouzi mají podezření, že Ghosn zneužil peníze Renaultu. Manažer se tomuto kroku podle svého mluvčího podivuje, uvedla agentura Reuters.
22. 4. 2022|

Japonský soud poslal do vězení dva Američany, kteří pomohli s útěkem exšéfa Nissanu Ghosna

Soud v Tokiu odsoudil dva Američany za to, že pomohli bývalému šéfovi automobilky Nissan Carlosovi Ghosnovi k útěku z Japonska. Bývalý příslušník amerických speciálních sil Michael Taylor si má odpykat dva roky ve vězení, jeho syn Peter osmnáct měsíců. Ghosna japonské úřady stíhají kvůli podezřením z finančních zločinů. V roce 2019 se mu podařilo uprchnout z domácího vězení.
19. 7. 2021|

Nissan a Renault popírají informace, že chtějí ukončit spolupráci

Francouzská automobilka Renault a její japonský partner Nissan Motor popírají, že jejich alianci hrozí rozpad, informovala agentura Reuters. Zprávy o blížícím se ukončení aliance, do které patří i japonská automobilka Mitsubishi Motors, se objevily v některých médiích. Akcie firem na to zareagovaly propadem na několikaletá minima. Od konce roku 2018, kdy byl v Japonsku zadržen hlavní šéf aliance Carlos Ghosn, akcie odepsaly už asi 40 procent.
14. 1. 2020|

„Bude to horší, když se prostě nepřiznáš, říkal mi opakovaně vyšetřovatel.“ Ghosn kritizoval japonské úřady

Bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Carlos Ghosn, který koncem prosince utekl z Japonska, kde čelí obvinění z finančních deliktů, obvinil japonské vyšetřovatele z porušování svých práv. V Libanonu, kde ve středu podle agentury Reuters uspořádal první tiskovou konferenci od svého předloňského zatčení, prohlásil, že ho vyšetřovatelé v Japonsku výhrůžkami nutili k přiznání. Ghosn zopakoval, že je nevinný.
8. 1. 2020Aktualizováno8. 1. 2020, 15:46|

Japonská ministryně spravedlnosti označila Ghosnův útěk za neomluvitelný

Za neomluvitelný označila japonská ministryně spravedlnosti útěk bývalého předsedy správní rady automobilky Nissan Carlose Ghosna z Japonska do Libanonu. Masako Moriová podle agentury Reuters uvedla, že nařídila vyšetření Ghosnova útěku, a slíbila, že zpřísní imigrační kontroly. Ghosn čelil v Japonsku obvinění z několika trestných činů.
5. 1. 2020|

S útěkem z Japonska pomohl Ghosnovi zaměstnanec firmy, která pronajímá letadla

Bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn mohl uprchnout z Japonska i díky jednomu zaměstnanci turecké firmy MNG Jet, jež pronajímá letadla. Firma v pátek uvedla, že její letadla byla využita protiprávně a že už v této věci podala trestní oznámení. Její zaměstnanec se mezitím přiznal, že dokumenty o pronájmu letadel zfalšoval tak, aby se v nich jméno bývalého šéfa Nissanu neobjevilo, uvedla agentura Reuters.
3. 1. 2020|

Vyšetřovatelé prohledali dům exmanažera Nissanu. Okolnosti jeho útěku z Japonska vyšetřuje Turecko

Japonská prokuratura ve čtvrtek provedla domovní prohlídku v tokijském domě, který před útěkem do Libanonu obýval bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn. V Japonsku měl Ghosn stanout před soudem kvůli obvinění z finančních deliktů, mimo jiné z podhodnocování příjmů ve finančních výkazech.
2. 1. 2020Aktualizováno2. 1. 2020, 14:42|

Exšéf automobilky Nissan uprchl z Japonska do Libanonu, úřady netuší, jak se mu to podařilo

Bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn uprchl z Japonska do Libanonu. V prohlášení, které zveřejnil, uvedl, že neutekl před spravedlností, ale před nespravedlností a politickou perzekucí. Ghosna čekal v Japonsku soud kvůli obvinění z finančních deliktů, včetně podhodnocování příjmů ve finančních výkazech.
31. 12. 2019Aktualizováno31. 12. 2019, 11:34|

Odstupuje výkonný ředitel Nissanu, neoprávněné příjmy vrátí

Výkonný ředitel japonské automobilky Nissan Motor Hiroto Saikawa se rozhodl odstoupit z funkce, uvedla v pondělí firma. Tlak na Saikawovu rezignaci zesílil minulý týden, kdy vyšly najevo nesrovnalosti v jeho příjmech.
9. 9. 2019|

Soud schválil propuštění bývalého šéfa Nissanu Ghosna na kauci

Tokijský soud schválil návrh na propuštění bývalého šéfa automobilky Nissan Carlose Ghosna na kauci ve výši 4,5 milionu dolarů (103 milionů korun). Žádost podali obhájci Ghosna v pondělí poté, co si jejich klient vyslechl v pořadí již čtvrté obvinění týkající se zneužití důvěry při finančních operacích.
25. 4. 2019|

Exšéf automobilky Nissan Ghosn zaplatil kauci ve výši 200 milionů korun. Nesmí ale opustit Tokio

Bývalý šéf japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn zaplatil kauci ve výši jedné miliardy jenů (zhruba 200 milionů korun) a opustil vazební věznici v Tokiu, kde byl od listopadu. Ghosn se zaměří na obhajobu před soudem, už dříve exšéf automobilky prohlásil, že je nevinný.
6. 3. 2019Aktualizováno6. 3. 2019, 10:46|

Carlos Ghosn rezignoval na funkce v Renaultu, firma zvolila jeho nástupce

Francouzská automobilka Renault potvrdila jmenování nového předsedy správní rady Jeana-Dominiqua Senarda a nového výkonného ředitele Thierryho Bollora. Carlos Ghosn, který tyto funkce zastával a který byl loni v listopadu zatčen v Japonsku kvůli údajným finančním deliktům, dnes v noci na oba tyto posty rezignoval.
24. 1. 2019Aktualizováno24. 1. 2019, 15:10|