TÉMA

Batole

Logické myšlení u dětí vzniká dřív než jazyk, naznačují experimenty

Jak se v dětství učíme mluvit nebo jak získáváme znalosti o světě kolem nás? Umí člověk nejdřív mluvit, což pomáhá vývoji logického myšlení, anebo je to obráceně, a právě díky schopnosti logického myšlení se učí jazyk? Nový výzkum pomáhá na tuto otázku odpovědět.
6. 9. 2023|

Už batolata pomáhají zvířatům. Podle nové studie to naznačuje, proč lidé ovládli Zemi

Lidská touha podat pomocnou ruku se vztahuje i na zvířata, a to už od prvních let života člověka. Tvrdí to vědci, kteří studovali, jak batolata interagují s přátelskými psy. Zjistili, že již dvouleté děti se snažily pomoci psům získat hračky a pamlsky, přestože se s nimi nikdy předtím nesetkaly a měly takřka nulovou šanci, že jim mazlíčci laskavost oplatí. Toto chování pomáhá vysvětlit, jak lidé domestikovali zvířata, díky čemuž se jim začalo dařit po celém světě.
17. 1. 2023|

Rodičům se v Orlických horách ztratilo batole. Než ho našel vrtulník, ušlo 3,5 kilometru

Přibližně 3,5 kilometru nachodil dvouletý chlapec, který se v sobotu vpodvečer ztratil rodičům u Sedloňova v Orlických horách na Rychnovsku. Policisté jej při pátrací akci našli v lese díky nasazenému vrtulníku s termovizí. Dítě v pořádku předali rodičům, informovala v pondělí mluvčí policie Lucie Konečná.
31. 10. 2022|

Zrádné úrazy. Popáleninám dětí lze většinou zabránit prevencí, říkají odborníci

Popáleniny doma v kuchyni nebo koupelně patří k nejzávažnějším úrazům u dětí, zejména batolat. Lékaři jich ročně ošetří přes devět tisíc. Nejen na to upozorňuje Mezinárodní den proti popáleninám i nová kampaň Sedmdesát stupňů. Většinou lze totiž opaření předejít prevencí.
9. 10. 2020|

Ve Španělsku se snaží zachránit batole, které možná spadlo do hlubokého vrtu

Už desátým dnem se na jihu Španělska snaží najít a zachránit dvouletého Julena. Dítě se ztratilo předminulý víkend na rodinném statku. Podle některých indicií se chlapec mohl zřítit do hlubokého vrtu, který zůstal na pozemku nezajištěný. Záchranáři zachytili v šachtě stopy jeho DNA. Po chlapci pátrají  v sedmdesátimetrové hloubce, naprosté tmě a se zásobami kyslíku na půl hodiny.
22. 1. 2019|