TÉMA

Potápění

Pod vodou na ně číhají překážky, výcvik trvá roky. V určitých situacích jsou hasiči-potápěči jedinou nadějí

Zatímco z běžného civilisty lze udělat hasiče za půl roku, z běžného hasiče se potápěč stane až za několik let. Při své práci se často musejí potýkat nejen se špatnou viditelností či velkou hloubkou, ale například také s různými překážkami, do nichž se můžou zamotat. Pro nešťastníky, kteří například sjedou s autem do vody a nemohou se z něj dostat, hasiči-potápěči představují jedinou naději na záchranu. Aktuální vydání pořadu Zóna ČT24 se ovšem nevěnovalo pouze těmto podvodním záchranářům, ale také nové technice, kterou si pořizuje česká armáda či tomu, proč Izrael neposílá zbraně válkou sužované Ukrajině.
28. 5. 2023|

Poslední loučení umírající chobotnice s mláďaty. Nejlepší snímky oceánu ukazují, co se děje nad hladinou i pod ní

Turisté i fotografové se po covidové pauze vrátili k mořím a oceánům. A fotili tam. Nejlepší snímky všeho, co se odehrává kolem hladiny, nyní vyhlásila mezinárodní soutěž.
18. 1. 2023|

V Dubaji otevřeli nejhlubší bazén na světě. Má šedesát metrů

Dubaj je domovem nejvyšší budovy světa, největšího nákupního centra a teď i nejhlubšího bazenu, všímá si BBC. Deep Dive Dubai nabízí potápěčům šedesátimetrovou hloubku, což je o patnáct metrů více, než měl dosud světový rekordman. Polský Deepspot se tak už může spokojit s prvenstvím jen na evropském kontinentu.
12. 7. 2021|

Ženy moře nemají co lovit. Nejstarší potápěčky světa upozorňují na klimatické změny

Historie potápění v jihokorejské provincii Čedžu sahá až do pátého století našeho letopočtu. Hlavními aktéry lovu mořských živočichů „na jeden nádech“ jsou ve zdejší oblasti tradičně ženy. Potápěčky se ale v posledních letech potýkají s nejistotou. Průměrný věk těchto „žen moře“ neustále stoupá. Není výjimkou, že se lovu účastní i ženy nad osmdesát let. Naopak zájem mladé generace o tento způsob obživy rok od roku klesá. Ještě závažnějším problémem je ale skutečnost, že se jinak chladné moře ve zdejší lokalitě velmi rychle ohřívá a průměrná teplota téměř raketově stoupá. V důsledku této klimatické změny mizí ze zdejších vod řada druhů mořských plodů, na kterých jsou místní potápěčky finančně závislé.
21. 4. 2021|

V nejhlubší zatopené jeskyni světa cvičili záchranáři. Pátrali po ztracených potápěčích

V Hranické propasti společně trénovali hasiči, speleo-potápěči i policisté. V nejhlubší zatopené jeskyni na světě se učili zachránit ztracené potápěče i člověka, který spadl ze srázu. Na náročné cvičení se záchranáři spolu se speleology připravovali na místě už od středy. Podobných tréninků přibývá, speleologové totiž evidují stále více případů, kdy do zatopených oblastí míří rekreační potápěči.
19. 9. 2019|

Čech, který se potápěl v rakouském jezeře, skončil ve vážném stavu v nemocnici

Rakouští záchranáři převezli do hyperbarické komory na klinice v německém Traunsteinu českého turistu, který se účastnil potápěčského výcviku v jezeře Attersee. Informoval o tom server heute.at. Muž je ve vážném stavu. Příčina neštěstí zatím není jasná, policie už zajistila vybavení, které měl muž u sebe v době ponoru.
28. 7. 2019|

Nové izraelské letiště v Ejlatu chrání vysoký plot. V případě vyostření konfliktu může nahradit Tel Aviv

U izraelského letoviska Ejlat bylo otevřeno nové mezinárodní letiště. Nese jména Ilana a Asafa Ramonových a v Negevské poušti má především povzbudit místní turistický ruch. Mělo by ale být přínosem také pro sousední Jordánsko a Egypt. Přesto ho od sousedů odděluje vysoký plot. V dobách zostření blízkovýchodního konfliktu může sloužit jako náhradní letiště za telavivské letiště Bena Guriona, napsala agentura Reuters.
21. 1. 2019|