TÉMA

Negevská poušť

V Jeruzalémě našli vinný sklípek starý 2600 let. Odhalil, že víno se ochucovalo vanilkou

Elita Judského království před 2600 lety popíjela víno ochucené vanilkou, tehdy i dnes vzácným kořením, které se muselo dovážet z daleka. Prokázal to výzkum v nejstarší části Jeruzaléma –⁠ Městě Davidově. Našly se tam nádoby na víno roztříštěné při zničení města babylonským králem Nebukadnesarem v roce 586 před naším letopočtem. Chemická analýza prokázala přítomnost vanilky ve víně, jež v nich bývalo uloženo. O novém výzkumu informoval list The Jerusalem Post.
4. 4. 2022|

Izraelský parlament vyslovil důvěru nové koaliční vládě, Bennett je premiérem

Izraelský parlament vyslovil podle očekávání důvěru nové koaliční vládě. Končí tak 12leté období, kdy stál v čele kabinetu Benjamin Netanjahu. Naftali Bennett složil přísahu a stal se novým izraelským premiérem. Má jím být do roku 2023, kdy ho vystřídá Jair Lapid. Izraelská média očekávají, že s odchodem Netanjahua z čelné pozice nastane posun v izraelské politice. Příchod nové vlády oslavují v izraelských ulicích tisíce lidí.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 22:19|

U izraelského jaderného střediska dopadla raketa ze Sýrie

Do vzdálenosti asi 40 kilometrů od izraelského jaderného střediska Dimona brzy ráno dopadly střepiny ze syrské střely. V místě se rozezněly sirény varující před leteckým či raketovým útokem. Informovala o tom agentura AP, podle níž se jedná o nejzávažnější incident mezi Izraelem a Sýrií v posledních letech.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 15:00|

Beduíni nechtějí opustit Negevskou poušť, Izrael je plánuje sestěhovat do měst

V izraelské Negevské poušti se rok od roku rozšiřují chaotické beduínské osady. Vláda židovského státu chce jejich růst zastavit, zčásti zbořit a polokočovné beduíny motivovat, aby se usazovali v nových plánovitých městech. Ti to odmítají.
3. 1. 2021|

Nejvyšší sluneční věž na světě a desetitisíce zrcadel. Izrael představil obří solární elektrárnu

V Izraeli se otevřela další část obří solární elektrárny v Negevské poušti. Na rozdíl od české fotovoltaiky používá elektrárna v Ašalim odlišnou technologii. Areálu dominuje 250 metrů vysoká sluneční věž, nejvyšší svého druhu na světě.
1. 9. 2019|

Nové izraelské letiště v Ejlatu chrání vysoký plot. V případě vyostření konfliktu může nahradit Tel Aviv

U izraelského letoviska Ejlat bylo otevřeno nové mezinárodní letiště. Nese jména Ilana a Asafa Ramonových a v Negevské poušti má především povzbudit místní turistický ruch. Mělo by ale být přínosem také pro sousední Jordánsko a Egypt. Přesto ho od sousedů odděluje vysoký plot. V dobách zostření blízkovýchodního konfliktu může sloužit jako náhradní letiště za telavivské letiště Bena Guriona, napsala agentura Reuters.
21. 1. 2019|